Як захистити дерева: рекомендації від харківських екологів

Мораторію на вирубку дерев хочуть досягти харків’яни, які об’єдналися у рух «Ми – за зелене місто». Вже нині екологи зібрали рекомендації громадянам, як офіційним шляхом завадити знищенню дерев.

Поштовхом до дій активістам харківського екологічного руху стало нещодавнє скандальне будівництво дороги у парку імені Горького. «Дорога побудована, але не факт, що вона залишиться на цьому місці, а на її місці не з’явиться прогулянкова алея», сказав Deutsche Welle голова харківської екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко. Він визнає, що коли дорогу будували, люди не були готові самостійно захищати таку кількість дерев. Але потім змогли об’єднатися у досить потужний рух: «Зараз люди постійно відслідковують ситуації і по інших зелених зонах аби заважати забудовам, або рубкам. Навіть є перемоги, коли городяни самі відстояли дерева у парку»,– каже Шапаренко.

Офіційні аргументи й "Будильник"

«Печеніги» розробили та оприлюднили на своєму сайті докладні інструкції для харків’ян про те, як юридично зупинити рубку в своєму дворі, як запобігти незаконному будівництву ще до його початку. Екологи навіть вже виклали бланки звернень до інстанцій, які відповідальні за зелені зони.

Екологи та активісти руху розпочали й новий проект «Будильник». Як каже член групи «Печеніги» Олег В'яткін: « Мета – домогтися за допомогою документів, щоб наше місто виконувало законодавство. І міська влада зробила усі плани з благоустрою й провела інвентаризацію усіх дерев». Активісти вже самі почали інвентаризацію та зробили мапу незаконних рубок дерев, замість яких влада повинна висадити нові.

Що робити, якщо ви виявили у своєму дворі рубку?

Рекомендації до проведення кампанії по боротьбі зі знесенням дерев в місті

Автор: Олександра Індюхова, dw-world.de

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!