Прес-конференція «Острів Жуків» + повне відео

6 березня, в міському Будинку Природи м.Києва (вул.Рогнізинська, 3) відкрилась художня виставка «Острів Жуків спадщина майбутніх поколінь», яка триватиме тут до 13 березня.

Виставка організована за сприяння Постійної комісії Київради з питань екологічної політики та Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» за участю українських художників: Олександра Дорошенка, Олени Леус, Валерія Сюрхи, Сергія Позняка, Владислава Метьолкіна, Панаса Тітенка.

Відкриття виставки пройшло у форматі прес-конференції, на якій до державних природоохоронних органів приєднались багато громадських природоохоронних організацій та жителі прилеглих до острова районів Києва.

Як зазначив заслужений художник України О.М.Дорошенко, захід проводиться зовсім не у форматі звичайних художніх виставок і вернісажів. Адже виставка організована не для демонстрації здобутків українських художників а для привернення уваги до проблеми унікального природного куточка Києва – ландшафтного заказника «Острів Жуків», що опинився під загрозою знищення.

Заказник «Острів Жуків» є об'єктом природно-заповідного фонду, безпосередньою частиною Національної екологічної мережі України, а також частиною Дніпровського екологічного коридору національного та загальноєвропейського значення. Острів зберігає практично незмінний вигляд ще з часів Київської Русі, являючи собою типову ділянку природного заплавного ландшафту долини Дніпра, де зустрічаються рідкісні тварини та рослини, занесені до Червоної книги.

Не зважаючи на це, 22 серпня 2007 року рішенням Київської міської ради №162/1996 площу заказника «Острів Жуків» було «уточнено». Насправді, під виглядом «уточнення» площі, її скоротили в 9 разів – з 1630 га до 196 га. За неофіційними даними, територія, що втратила заповідний статус тепер буде передана приватним власникам і забудована елітним житлом.

Подібне ставлення до унікальних ділянок дикої природи, які ще залишились на окраїнах м. Києва, є проявом екологічного невігластва, та нехтування вимогами, як національного так і міжнародного права.

У своєму виступі на прес-конференції, голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Анатолій Коваленко наголосив на тому, що всі рішення, прийняті Київрадою останніми роками щодо заказника «Острів Жуків» - незаконні. Є підстави скасувати всі землевідведення, скорочення площі і інші перетворення дніпровської заплави, що входить у заказник. До позиції Анатолія Коваленко приєднались також і представники міського та державного управлінь охорони навколишнього природного се6редовища, Державна екологічна інспекція та громадськість.

Є надія, що острів Жуків найближчим часом не лише поверне належний йому природно-заповідний статус а і отримає ще більший охоронний ранг. Національним екологічним центром України вже зараз направлено клопотання до Мінприроди України щодо надання заказнику «Острів Жуків» загальнодержавного значення. Крім того, з ініціативи ВГО «Жива планета», Громадська Рада при Мінприроди звернулась до міжнародних природоохоронних організацій та секретаріатів природоохоронних конвенцій, які ратифікувала Україна. Вплив міжнародної спільноти повинен поставити вирішальну крапку у справі надання Жуковому острову загальнодержавного статусу.

Ті, хто не зміг потрапити на прес-конференцію, можуть переглянути у повному обсязі її відеозапис:

1. Коваленко Анатолій Андрійович – голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики.

2. Берзіна Світлана Валеріївна – президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета».

3. Дорошенко Олександр Миколайович – заслужений художник України, член Національної спілки художників.

4. Комарчук, заступник Головного державного інсектора України з охорони навколишнього природного середовища.

5. Трокоз Володимир– начальник управлыння ОНПС у м.Києві.

6. Пустовойт Олександр Сергійович – директор підприємства «Вілчер» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України»

7. Берзіна щодо міжнародних організацій.

8. Берзіна щодо міжнародних організацій - 2

9. Коваленко відповідає на питання.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!