Видобуток сланцевого газу загрожує Львівщині повенями, забрудненням вод і землетрусами

Під час процесу видобутку сланцевого газу, окрім забруднення ґрунтових та питних вод, існує потенційна небезпека міні-землетрусів та повеней на Львівщині.

Про це заявила голова комісії екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Ірина Сех.

За її словами, про це зазначив на семінарі у Львові представник геологічної служби США. «Зокрема, він навів приклад штату Арканзас, де відбувся землетрус поштовхом 4.7 балів, спричинений гідроударами», – каже Сех. Також вона наголосила, що у 2011 році комітет з енергетики та підприємництва Конгресу США довів до відома громадськості список речовин, які використовуються під час видобутку сланцевого газу. «Деякі з хімікатів – канцерогенні, деякі – токсичні чи нейротоксичні, можуть викликати рак, призвести до смерті, ураження нирок тощо», – каже депутат. Також, за її словами, величезні проблеми існують щодо утилізації відпрацьованих речовин.

Екологи погоджуються з потенційними небезпеками, які може спровокувати видобуток сланцевого газу. Як зазначив голова ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков: «Ми не ставимо на даному етапі питання, потрібно чи ні видобувати сланцевий газ. Питання в тому, що Україна зараз ні економічно, ні екологічно, ні законодавчо не готова до таких робіт. Це, перш за все, ставить під загрозу територію, зокрема Львівської області. Основна проблема при видобутку сланцевого газу – це закачка великих обсягів води з хімікатами. По-перше, цю воду потрібно десь взяти і це буде серйозно висушувати водні ресурси області, які й так є проблемними. Цю воду також потім ніхто не буде очищувати і ми залишимо її у спадок наступним поколінням. Також, чи витримає наше довкілля такий букет хімічних речовин?- Це дуже спірне питання». Він додав, що у діючих ділянках видобутку сланцевого газу на кожен 1 квадратний метр породи закачується приблизно 0.1 – 0.5 літра хімікатів. Більше того, за словами екологів, на околицях газових свердловин фіксується забруднення підземних вод метаном, яке в крайніх випадках призводить до вибухів житлових будівель, а також забруднення хлоридом калію, яке призводить до засолення питної води. Ступінь впливу підвищується, оскільки поклади сланцевого газу розробляються із високою щільністю, аж до 6 свердловин на квадратний кілометр.

«Утім чиновники, які сидять на Банковій, їздять на дорогих Мерседесах, пишуть золотими ручками, їм немає що втрачати. Втрачає лише територія де ми з вами будемо жити, де ми будемо дихати цим повітрям, пити цю воду і, у разі екологічного колапсу, постраждає саме Львівщина», – наголосила Сех.

Джерело: zik.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!