Волонтери охороняють підсніжники від браконьєрів

Волонтери проти баконьєрів. В урочищі Холодний Яр на Черкащині стартувала акція "Первоцвіт". Студенти, природознавці та школярі з'їжджаються до заповідника охороняти ділянки, де ростуть підсніжники. Табори розбивають прямо в лісі. Розповідає Станіслав Кухарчук.

Підсніжники сховані від сторонніх очей у самісінькому серці Холодного яру. Аби дістатися до найближчої галявини із квітами, треба здолати щонайменше 10 кілометрів лісовими стежками. Але браконьєрів це не лякає. Тому студенти-волонтери змушені щоденно чергувати у цих місцях.

Студентка біофаку Вероніка розповідає: у Холодному Яру є три місцини, де ростуть підсніжники. І за кожною закріплена окрема група волонтерів. Патрулюють із самого ранку й до вечора.

Вероніка, студентка біологічного факультету Черкаського національного університету імені Хмельницького:

- Деякі люди приїжджають сюди просто для відпочинку, погуляти з дітьми. Деякі ж навпаки приїжджають з ціллю зірвати, вирвати на пересадки. Попереджуємо, що за це є відповідальність, і що ці підсніжники досить унікальні.

Складчастий підсніжник - рідкісна рослина для Центральної України. Вона росте переважно у Криму. Тому, під час патрулювання, студенти-біологи мають нагоду дослідити рослину.

Олександр Спрягайло, викладач кафедри біології Черкаського національного університету імені Хмельницького:

- Ми оцінюємо стан кожного року популяції, стан речей для того, щоб знати як реагувати на те що діється із популяцією.

Акцію "Первоцвіт" проводять тут уже 13-й рік. У дев'яностих популяцію складчастого підсніжника тут майже винищили. Нині ж площі з цими весняними квітами подекуди сягають семи гектарів.

Богдан Легоняк, завідувач філіалу "Холодний Яр" історико-культурного заповідника "Чигирин":

- Ці місця зростання покращилися і збільшилися. Надіюсь, що це буде і надалі. Для чого ж ми його і зберігаємо, хочеться щоб залишилося для наступних поколінь.

Волонтери патрулюватимуть підсніжники, доки вони не відцвітуть. Щотижня сюди прибуватимуть нові групи добровольців.

Станіслав Кухарчук, Павло Тимошенко. Новини. ТК Інтер, Черкаська область.
Джерело: podrobnosti.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!