Викид червоного шламу, що стався на Миколаївщині, становить загрозу для здоров’я людей

Червоний шлам Миколаївського глиноземного комбінату становить загрозу для здоров'я людей, а також погіршує стан сільськогосподарських угідь і баз відпочинку, заявив у вівторок директор Південної філії інституту екології Національного екологічного центру України Олег Деркач.

Починаючи з 11 лютого на шламосховища Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) на Україну, що належить ОК "Русал", відбувалися масові викиди пилу, які вдалося локалізувати тільки 26 лютого. За даними обласної адміністрації, це відбулося через сильні морози, після яких замерзла рідина, яка не дозволяє шламу розпорошуватися.

"Навколо знаходяться сільськогосподарські угіддя, родючі грунти, тобто відбулося забруднення грунтів. Друге - це різке погіршення санітарно-гігієнічних норм, і, по-третє, навколо знаходяться бази відпочинку, Дніпровсько-Бузький лиман, який завжди відрізнявся рибопродуктивність. Ми розуміємо, що це погано, наскільки погано - ще не оцінили, робимо запити в контролюючі організації ", - сказав Деркач РІА Новинам.

Раніше управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської обладміністрації заявило РІА Новини, що розпорошення шламу зі сховища Миколаївського глиноземного заводу на Україну не представляє загрози людям і навколишньому середовищу.

Між тим, як зазначає еколог, велика кількість шламу покрило навколишні населені пункти Лимани і Прибузьке, ліси, береги Дніпровсько-Бузького лиману, а також бази відпочинку, розташовані на Руській косі.

"Всі ці околиці придбали характерний червоний колір, довгий час стояло сильно запилення. Сама запиленість повітря, коли дихати неможливо, вже є порушенням всіх санітарно-гігієнічних норм, адже цей пил осідає в легенях", - відзначив Деркач.

В даний час місцеві жителі, обурені викидами червоного шламу, збирають підписи для колективного звернення до президента України, сказав співрозмовник агентства.

За словами еколога, на березі Бузького лиману під Миколаєвом знаходиться інше шламосховище з рідкими відходами МГЗ, яке після аварії на глиноземному заводі в Угорщині у 2010 році було обстежено та визнано надійним.

"Червоний шлам" утворюється при очищенні бокситу (основна сировина для виробництва алюмінію) у виробництві глинозему в так званому Байеровом процесі (процес отримання чистого окислу алюмінію). "Червоний шлам", з якого вилучена окис алюмінію, забруднений лугом (каустичною содою), і тому становить небезпеку для навколишнього середовища і людини: при попаданні на шкіру починає її роз'їдати.

На заводі запевняють, що зберігаються в шламосховищ відходи безпечні, тому що вони потрапляють туди після шестиступінчастою фільтрації і вже не містить каустичної соди.

Миколаївський глиноземний завод - одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії, входить до складу об'єднаної компанії "Русал".

Джерело: eco.rian.ru

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!