Від чого позеленіла вода в Либіді

Нещодавно головою громадської організації "Вірний вибір" Олегом Шаповаленком було помічене незвичайне явище - вода в р. Либідь (котра й до того чистотою не відрізнялася) стала зеленого кольору. За роз’ясненнями Олег Шаповаленко звернувся до Управління охорони навколишнього середовища при Київській держадміністрації.Чиновники пояснили дивне явище так: в 5 районах столиці проводяться випробування тепломереж на щільність методом введення барвника (флуоресцеїну). Либідь перебуває практично в центрі зони випробувань, а зелений колір води показав наявність поривів тепломагистралей, оскільки Либідь збирає поверхневі стоки районів, по яких вона протікає.

Вода в Либіді, так само як і в інших малих ріках Києва, набагато брудніша, ніж у Дніпрі, оскільки водозбір Либіді - це повністю забудована територія. Також на водозборі розташований залізничний вокзал, кілька залізничних станцій, автовокзал, ряд промислових підприємств.

Щоб поліпшити стан таких рік, як Либідь, київська влада розробила проекти прибережних захисних смуг водних об’єктів усіх десяти районів Києва. Більшість із них уже затверджено рішенням Київради. Деякі заводи та інші "суб’єкти господарювання", що забруднюють навколишнє середовище, будуть взагалі винесені за межі Києва. Такі роботи будуть проведені і на р. Либідь.

Чиновниками КМДА також розробляється програма "Загальноміських заходів щодо відновлення й упорядкування озер, рік, ставків і джерел у м. Києві до 2015 року", якою також передбачена реалізація природоохоронних заходів, спрямованих на поліпшення стану р. Либідь.

Питання про те, що стане з малими ріками Києва у світлі рішень Київради про "перепрофілювання" ряду зелених зон столиці на останній сесії, залишається відкритим.

Всеволод Андрієвський

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!