Велика безкризова синиця

Фото О. АрхиповаЩось незрозуміле коїться у лісі людських думок, схоже на захворювання на грип, епідемія, та й годі: яка б розмова на радіо або у телепрограмах не починалась, весь час балачка скочується на кризу, на сутужні справи, кризові явища. Чи то сезон такий особливий у людей настав – заворот думок від надмірних бажань, бажань поклювати побільше того, що ще не їхнє.

А тим часом, не дивлячись ні на які сезони, ні на літо, ні на зиму, живе поряд бадьора, жвава, рухлива, допитлива, товариська, кмітлива справді лісова пташка синиця велика. Без остраху зазирає до вас у вікно взимку, дзвінко й весело сповіщає піснею про настання весни, водить шумні виводки своїх пташенят влітку, згуртованими зграйками відмічає настання осені. Хіба у такої пташини може бути бодай колись криза, бо вона завжди зайнята корисною для природи справою, дарма теревені не править. Маса пташки усього 20 грамів, а оптимізму в ній на десятьох, і не синиць, а людей. Придивіться до цієї жовтогрудої, зеленокрилої, білощокої, блискучочолої пташини, і ваша так звана криза здрібніє, почне танути від доброго почуття до синички, яка випромінює життєрадісність.

Її завзяття може дуже згодитись у садівництві, бо живиться синиця комахами, з яких 90 % шкідники врожаю. Щодня одна пташина з’їдає комах майже стільки, скільки важить сама, а в період вигодовування пташенят здобуває їх навіть більше. До 400 разів на день пара синиць приносить корм голодним пташенятам і за більш ніж двотижневий період вигодовування синичат звільняє від шкідників майже чотири десятки плодових дерев. А виводків у синиці буває два на рік – у травні та у кінці червня.

До місць гніздування синиця не вибаглива, може зазирнути у тріщину в цегляній стіні і там виявити придатну порожнину, може знайти отвір у трубі і влаштувати гніздо на рівні або й нижче рівня землі, але найзвичнішим житлом для неї є дупла і штучні гніздівлі. Найголовніше для синиці, щоб усі ці місця були затишними, без щілин, тобто без протягів, бо починає облаштовувати свої гнізда з середини квітня чи й раніше, коли дуже ймовірне повернення холодів. Гнізда робить з моху, а всередині обов’язково вистеляє шерстю. В одній кладці може бути до 16 яєць.

Про свої санітарні обов’язки синиця не забуває і взимку. За короткий зимовий день обстежить тисячі гілочок на деревах і кущах, стовбури, пеньки, стоси дров, купи хмизу і знайде 15–20 тисяч яєць шкідливих метеликів та інших комах. У цілому впродовж зими одна пташка знешкоджує більше 20 мільйонів яєць і лялечок. І такої роботи навкруги – аби впоратись.

У звичках синиці – отримання вигоди від близького існування поряд людини: скуштувати соняшникового, гарбузового або кавунового насіння, поласувати вітаміном „це” – сальцем, м’ясцем, ковбасцем. Хіба можна відмовити їй у цьому за усі її послуги. Але усі ласощі мають бути дієтичними – несолоними і несмаженими.

У будь-яку погоду велика синиця у пошуку, в русі, до усього вона вміє призвичаїтися і одночасно зробити корисне і додати радості іншим.

Геннадій Фесенко, pryroda.in.ua/fesenko

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!