Угорська трагедія може повторитися в Україні

Україна ризикує стати епіцентром міжнародного екологічного лиха: півсотні мільйонів кубометрів відходів калійного виробництва у Калуші (Прикарпаття) можуть прорвати дамбу і вилитись у Дністер, отруївши воду не лише в Україні, а й у сусідній Молдові.

У Калуші розміщено резервуари не менш токсичної отрути, ніж в Угорщині. Цю територію навколо калійного заводу нещодавно оголосили зоною екологічного лиха. Експерти кажуть, що тут наслідки можуть бути страшнішими, ніж в Угорщині. Бо розсолів у Калуші набагато більше, ніж там.

Найнебезпечніший об'єкт у Калуші – це хвостосховище №2. Дамба тут має тріщини, тобто, якби прорвало, то тут . Над волосинці від лиха це місце було під час повені 2008. Все могло б статися точнісінько, як нині в Угорщині. У цих водах майже вся таблиця Менделєєва і з важкими металами включно.

Ще один небезпечний об'єкт - Домбровський кар'єр - сюди може прорватися місцева річка Сівка. Кількох днів вистачить, аби вона затопила кар'єр, а тут також є розсоли. Вихлюпнувшись на поверхню, води можуть отруїти водоносний горизонт. І саме тут вже тривають ліквідаційні роботи, - вони розпочалися , коли території присвоїли статус території екологічного лиха.

Вирішення проблем хвостосховищ та кар'єру коштує 89 млн гривень . Наразі виділено 18. Але підрядники впевнені - буде все. Усі роботи тут мають бути завершені до кінця цього року. Але на цьому проблеми міста не вичерпуються. Під Калушем величезні провалля, які залишилися з радянських часів - порожнечі шахт, де видобували калійну руду. Щоб разом з будинками не провалитися під землю звідси треба відселяти сотні людей. Грошей на це поки немає. А потрібно понад 200 млн.

Джерело: tsn.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!