У заповіднику на Донеччині незаконно видобувають вугілля

Незаконна розробка надр у Донбасі набула промислові масштаби. В даний час вона ведеться на території Зуєвського ландшафтного парку (м. Харцизьк, Донецької області). Про це повідомив творець заповідника - голова громадської екологічної організації "Екодія" Володимир Вигонний.

Ще кілька років тому нелегальна розробка вугільних пластів відбувалася майже непомітно в так званих "копанках" - вугільних норах, де працюють киркою і відбійним молотком. У нинішньому році незаконний видобуток вийшов з підпілля і ведеться кар'єрним способом - за допомогою потужної техніки, яка завдає природі непоправної шкоди. У Зуевському ландшафтному парку Вигонний виявив два розроблюваних кар'єра довжиною близько ста метрів і глибиною близько 50 м. і ще два кар'єри, які злочинці виробили і кинули.

У Зуївці вже знищені гектари земель природно-заповідного фонду та забруднюється Вільхівське водосховище, що постачає питною водою міста Харцизьк, Макіївка, та інші.

"Роботи ведуться ночами, а вдень техніку ховають у кущах, міліція показала своє безсилля, - говорить Володимир Вигонний. - Там, де росли червонокнижні рослини, де були пташині базари, де відпочивальникам не дозволяється навіть купатися і шуміти, працюють надсучасні дорогі бульдозери й екскаватори. Заради того, щоб вирвати з землі вугільний пласт шириною якихось 50 см., варвари знімають 30 метрів грунту. Всі інстанції в курсі, що відбувається, і нічого не можуть, або не хочуть, змінити".

Вугільний вандалізм відбувається не тільки на землях Харцизька, а й у Макіївці.У селищі Маяк нелегали вже 4 місяці працюють у двох гігантських кар'єрах. Селище перетворилося на промзону. Розробка ведеться в 20-50 метрах від житлових будинків щодня з 18.00 до 6 ранку. Задіяні більше 40 одиниць важкої техніки. На багатьох машинах є номери і логотип компанії "Доро Транс". До речі, на сайті цієї фірми йдеться, що крім діяльності з надання послуг спецтехніки компанія працює і в такому напрямі як поставки вугілля.

Правоохоронні органи неодноразово виїжджали на виклики жителів селища Маяк, місцеві телевізійники фіксували роботу нелегалів на відео. Але досі міліція Макіївки не встановила винних і не припинила правопорушення. Мерія Макіївки ігнорує скарги. Місцеві жителі зробили висновок, що влада та контролюючі органи діють заодно із злочинцями.

Джерело: Gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!