У селі Убині на Львівщині людей душить сморід із місцевої птахоферми

У селі Убині Кам’янка-Бузького району люди вже кілька років живуть біля ями з курячими відходами. Скидає нечистоти місцева птахоферма.

Селяни розповідають, що крім кулінарного цеху, підприємство самовільно добудувало ще й забійний пункт. Через це село потопає в болоті нечистот і смороді. Щодня через Убині на фірму їздить до п’яти вантажівок із курятиною. Тож скільки в яму зливають кривавого бруду, селянам навіть уявити важко. Убинівський сільський голова запевняє, систематично оббиває пороги екологічних інстанцій. Втім, навіть після перевірок, птахофірма продовжує зливати курячу кров у яму.

Сморід, який роками душить селян, їх лякає вже не так сильно. Тепер найбільше бояться того, що пташині рештки дійдуть до людських криниць.

Тим часом фірма, що труїть селян смородом, подала на сільраду у суд. Мовляв, ті за оренду землі торік від птахофірми забагато грошей отримали.

Натомість у санітарно-епідеміологічній службі Львівщини запевнили, що підприємство не шкодить ні екології села, ні здоров’ю людей. Ба більше, ще влітку фірму перевіряла прокуратура, але порушень там не виявили. Тож зараз головний лікар СЕС Роман Павлів дивується скаргам мешканців.

Втім, фірма, яка, як запевняють у СЕС, пройшла перевірки різних екоінспекцій, журналістів навіть на територію не впустила.

Провідний юрисконсульт Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Тарас Жиравецький пояснив, що таке підприємство, як в Убинях, повинно мати спеціальні дозволи, зокрема, на утворення тваринних відходів та їх утилізацію. Адже стихійне захоронення решток може завдати серйозної шкоди довкіллю села. За словами юриста, це може призвести до виникнення інфекційних хвороб, потрапляння забруднених вод у підземні води, що може призвести до забруднення питної води.

Як зазначив Тарас Жиравецький, аби Убині не стати зоною екологічного лиха на Львівщині, селянам потрібно не опускати рук. Бо тільки на їхні офіційні скарги екоінспекція має право виїжджати на фірму із неплановою перевіркою. Втім, люди у селі поки чекають на зиму, яка заморозить курячий сморід.

Джерело: zik.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!