У Нижньодністровському нацпарку згоріло дві тисячі гектарів очерету, але дирекція налаштована оптимістично

У Нижньодністровському нацпарку згоріло дві тисячі гектарів очерету, але дирекція налаштована оптимістичноСпівробітники Нижньодністровського національного природного парку продовжують вивчати наслідки масштабної пожежі, що стався на території НПП 7-10 жовтня цього року.

Як розповів директор парку Микола Роженко, дослідження проводиться в тому числі за допомогою квадрокоптера.

За попередніми оцінками, вогонь знищив понад 2 тисячі гектарів очеретяних заростей. У результаті утворилися «горілі озера» - мілководні водойми, раніше приховані рослинністю. У них зараз спостерігається значне скупчення птахів, у тому числі перелітних.

Загиблих тварин на порушених пожежею ділянках фахівці природного парку не виявили, що, на думку Роженко, може свідчити про високий рівень адаптації представників фауни Нижньодністровського до надзвичайних ситуацій.

«В цілому, за методикою, затвердженою Кабміном, понесені парком збитки попередньо оцінюються в 1,1 млн грн, але це формальна оцінка, яка не відображає реальної ситуації, - каже директор. - Ні я, ні мої співробітники не схильні вважати подію трагедією, як це роблять деякі громадяни, у яких «все згоріло». Так, пожежа був великою, але серед наслідків є і позитивні. Ряд видів птахів - таких, як крижень, сірий гусак, різноманітні качки, які зараз здійснюють зимову міграцію, отримали на відкритій воді додаткові місця для відпочинку та харчування. У очереті вони не змогли б знайти їжу. Взагалі, для таких ландшафтів оптимальним співвідношенням відкритої води і очерету вважається 1:1, що і вийшло в результаті. Можу навести як приклад межиріччі Дністра і Турунчука, де після найсильнішої пожежі 1960-х утворилася система таких озер, що проіснувала декілька десятиліть. Так ось, вона виявилася куди більш продуктивною в плані біорізноманіття в порівнянні з іншими територіями».

Директор природного парку додав, що відновлення плавнів займе від року (там, де пожежа була верхова) до 20-30 років (якщо горіла підстилка та торф'яний шар).

Постійний критик Роженко, доктор біологічних наук Іван Русєв вважає оцінку дирекції НПП надмірно оптимістичною:
«Мені здається, говорити про відсутність загиблих тварин трішки непрофесійно. Так, птахи можуть полетіти від пожежі, великі ссавці втекти, а ось дрібні тварини - наприклад, гризуни, рептилії і земноводні - обов'язково гинуть у великій кількості. Інша справа, що зафіксувати це не так просто».

До слова, вивчаючи наслідки пожежі, співробітники Нижньодністровського парку знайшли незаконні знаряддя лову, залишені браконьєрами (сітки-раколовки).

За повідомленням dumskaya.net

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!