У Києві зникають острови

Київ може недорахуватися островів на Дніпрі. До таких висновків прийшли відразу кілька природоохоронних організацій. Через видобуток піску дніпровського острів Великий вже помітно зменшився. У зоні ризику опинився і Південний міст, що з'єднує два береги річки. Не перебільшена чи паніка, яка охопила захисників природи? - з'ясовував Євген Кожірнов.

Київські любителі риболовлі ведуть війну проти земснарядів вже багато років. В асоціації рибалок Україні вважають: постійне поглиблення дніпровського дна - одна з головних причин зменшення поголів'я риб.

Не так давно рибалкам вдалося домогтися невеликий перемоги. Екологічна інспекція призупинила ліцензію на видобуток піску одного з найбільших столичних цементних заводів. Але пізніше земснаряди знову розтягнули тут свої багатокілометрові труби. Виявилося, їх встановили ті, хто повинен охороняти річкове дно. Держпідприємство "Укрводшлях" вирішило почистити Дніпро в Києві.

Євген Кононенко, заступник директора ДП "Укрводшлях":

- Пісок не видобувається. А ми виймаємо грунт. Розумієте? Ми не знаємо, що там: пісок, каміння, глина, суміш піску з глиною. Знайшлися партнери ... Не партнери, а фірми, які забирають у нас цей матеріал.

Питанням, куди дівається видобутий з річкового дна грунт, вже зацікавилися правоохоронні органи. Екологічна інспекція зажадала у держпідприємства всю документацію для перевірки.

Сергій Бровенко, начальник відділу біоресурсів та заповідного фонду Києва:

- Ми подивимося всі ці документи, якщо вони відповідають, будемо застосовувати заходи. Якщо що, ми всі матеріали передамо до прокуратури.

Через постійне поглиблення річкового дна не тільки гине риба - кажуть екологи. Площа заповідних київських островів в останні роки помітно скоротилася.

Євген Кожірнов, кореспондент:

- Наслідки видобутку піску добре видно на цьому березі. Кілька років тому тут був комфортний піщаний пляж. Зараз дерева сповзають у воду. Таким чином, острів Великий втратив більше чверті своєї території.

Але точний збиток оцінити ніхто не може. У столичному Інституті геологічних наук взагалі не знають про те, що в цьому районі ведеться видобуток піску.

Чи вплинула видобуток піску в Дніпрі на стан мосту - ще належить з'ясовувати інженерам. Поки ж роботу всіх 14 земснарядів екологічна інспекція припинила і опечатала обладнання. До закінчення сезону нересту річкової риби.

Євген Кожірнов, Владлен Нуль, podrobnosti.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!