У Києві забудовують Голосіївський парк

Гарний фасад і проблеми із тилом. Національний парк «Голосіївський» – найбільший у столиці, а тому і території його одні з найбільш ласих.

4 тисячі гектарів зелені, каскад озер і поряд з’являється будівництво, яке може завдати великої шкоди.

«Тут русло річки Либідь… Буде розмивати, розмивати, розмивати, поки тут не буде болото», - каже мешканець Голосієвого Семен Кубланов.

Семен Кубланов тут народився. Каже, у хлопців, які йшли в армію, була традиція садити дерево, аби схили не повзли. Ось тут дерева вирубали масово. 2009-го Київрада виділила 5 соток на схилі якійсь студентці, котра мешкала у гуртожитку. Спочатку з’явилося кафе, а два місяці тому поставили паркан і привезли кран. Такому нахабству дивуються навіть у районі.

«Це кримінальний злочин, по-іншому це назвати ніяк не виходить. У них немає документів. Вони навіть не намагалися їх отримувати», - каже голова Голосіївського району Юрій Курінний.

Нині справою займається прокуратура, та в Національному парку і без того вистачає проблем. Провулок Рильського, що поряд із музеєм письменника, стає територією для багатих.

Будувати тут можна, та з котеджів сміття викидають просто у парк. За рахунок нього ж розширюють і дорогу. Доглядачі парку скаржаться, аби зрубати сухі дерева, вони мусять місяцями чекати дозволів. А багаті сусіди роблять, що захочуть.

«Вони просто нас ігнорують, у кращому випадку, можуть відверто відправити кудись. Попередника, чув, кинули в озеро раз. Зробив зауваження – його кинули», - каже майстер ділянки Дмитро Пищолка.

Національний парк «Голосіївський» складається з кількох парків. І адміністрація кожного каже: питання – не до них. Мінприроди, яке курує весь об’єкт, відповідає те саме, і каже, проблема із забудовою зникне, як тільки Київ визначить буферну зону навколо парку. Таке завдання ще рік тому поставив прем’єр. Та досі його ігнорують.

«Місцевим мешканцям хотілося б, якби підпасти під захист ідеї Національного природного парку, але поки що охоронна зона Національного природного парку – вона ще не затверджена», - каже заступник департаменту заповідної справи Мінприроди Ігор Іваненко.

Старожили згадують: поки тут мешкав Максим Рильський, їхні будинки і парк хтось захищав. Нині із цим не можуть впоратися ані місто, ані держава.

Джерело: fakty.ictv.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!