У Криму створено ландшафтний парк «Узун-Сирт, гора Клементієва»

22 вересня 2010 року Верховною Радою Автономної Республіки Крим прийнято постанову "Про створення регіонального ландшафтного парку місцевого значення "Повітроплавний комплекс "Узун-Сирт, гора Клементієва"

Гора Клементієва (Узун-Сирт) - колиска радянського планеризму. Названа на згадку про випробувача-планериста Клементієва, загиблого тут під час випробувань нового планера.

Природний комплекс, що включає територію хребта Узун-Сирт, гори Коклюк і Баракольськой улоговини, є частиною пріоритетної території, розташований між м. Феодосія, м. Старий Крим та смт. Коктебель.

Даний район має цінні ресурси, які можуть грати важливу роль у культурній та екологічній освіті населення.

Хребет Узун-Сирт - прекрасний оглядовий пункт, оскільки з його плато відкривається вид на велику частину Рівнинного і частково Гірського Криму. Місцеположення хребта Узун-Сирт сприяє утворенню сильних потоків повітря в результаті прогрівання крутого південно-західного схилу. Завдяки цьому факту з 1923 р. хребет Узун-Сирт став постійним місцем тренувань і змагань планеристів, дельтапланеристів, парашутистів. У 1929 р. на вершині Узун-Сирт (у північно-західній частині) було створено Вищу льотно-планерну школу, а пізніше там розміщувалася Науково-дослідна база Центрального аерогідродинамічного інституту ім. Н.Е. Жуковського, яку на даний час перетворено у парашутно-планерну юнацьку школу. Тому тут має велике туристичне значення все, що пов'язано із зародженням і розвитком планеризму і дельтапланеризму: будинок льотно-планерної школи, могили планеристів, що розбилися на схилах гори, стела з пам'ятником планера на східному краю хребта і, звичайно, тренування і змагання планеристів, дельтапланеристів та представників інших видів повітроплавання, що привертають численних глядачів.

Особливу цінність як туристичний об'єкт має гора Коклюк. З неї відкривається вигляд на рельєф Кримських гір. Окрім неповторної панорами Східного Криму до гори Коклюк привертають увагу екзотичні скелі на її південному крутому схилі, також на схилі гори знаходиться джерело, неолітична і Таврійська стоянки, на сусідній горі Сари-Кая виявлено скіфське городище.

За матеріалами досліджень Карадазького природного заповідника НАН України встановлено, що значну частину цієї території займають природні ландшафти, що зберегли свій первозданний вигляд, багатий і різноманітний рослинний і тваринний світ. Природна рослинність має величезну цінність, оскільки включає фрагменти мало порушених різних типів степів з рідкісними і цінними елементами, практично зниклими в інших місцях Криму. Природна рослинність надзвичайно важлива, оскільки оберігає ґрунтовий покрив від розвитку процесів ерозії (особливо на схилах), сприяє утриманню опадів і збереженню ґрунтової вологи, формує склад повітря, зокрема вміст кисню, фітонцидів і інших компонентів, що виділяються дикими травами, впливає на мікроклімат.

У рослинному покриві гори і хребта з ранньої весни до глибокої осені можна спостерігати як квітучі рослини, так і різноманітних комах, зокрема різні види метеликів, що змінюють один одного протягом сезону, додаючи особливий колорит і барвистість ландшафту, що важливо для отримання туристами естетичної насолоди.

До особливих природних об'єктів регіону відноситься Баракольська улоговина - унікальне геологічне утворення, в центрі якого знаходиться періодично пересихаюче солоне озеро Бараколь. Улоговина є рідкісною для Південно-східного Криму динамічною екосистемою, зі своєрідним рослинним покривом, зі специфічним набором рослинних компонентів, у тому числі і рідкісних, особливо для Східного Криму. Тут постійно кублиться і зимує безліч птахів.

Використання території в туристичних і спортивних цілях рентабельно і може здійснюватися без зниження природної цінності природного комплексу.

Сухість клімату, висока каменястість ґрунту, крутизна схилів, вітри роблять територію хребта Узун-Сирт і гори Коклюк малопридатною для використання її в сільському господарстві. Приватна забудова теж нерентабельна. Враховуючи високу природну, наукову, культурно-історичну, естетичну, виховно-пізнавальну і природоохоронну цінність району, поєднання охорони природних об'єктів з розвитком авіаційних видів спорту цілком прийнятне, оскільки використання території любителями повітроплавання більше 80 років не завдало відчутної шкоди природним компонентам.

Постановою від 17.02.2010 р. №1580-5/10 Верховною Радою Автономної Республіки Крим урочище Узун-Сирт було оголошено охоронною зоною регіонального ландшафтного парку "Тиха Бухта" загальною площею 580 га.

5 березня 2010 року Верховною Радою України прийнято постанову № 1947-VI "Про заходи щодо збереження території гори Клементієва (Узун-Сирт) в Автономній Республіці Крим". Пунктом 1 даної постанови Верховній Раді Автономної Республіки Крим доручено забезпечити оголошення території гори Клементієва (Узун-Сирт) об'єктом природно-заповідного фонду.

Тому, враховуючи важливе екологічне і культурно-історичне значення району, високу концентрацію рідкісних і ендемічних видів рослин і тварин, а також наявність численних геологічних, палеонтологічних, гідрологічних і історико-археологічних об'єктів, на вказаній території створено регіональний ландшафтний парк "Повітроплавний комплекс "Узун-Сирт, гора Клементієва" на загальній площі 840 га і встановлена його охоронна зона на площі 34 га.

Джерело: прес-служба Мінприроди України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!