У Дністрі гине тоннами риба

Дністровська ГЕС

Дністровська ГЕС

Біля двох середніх гідроагрегатів Дністровської гідроелектростанції наразі утворилися великі скупчення товстолобика. У Верхнє-Дністровському державному басейновому управлінні побоюються, що риба, як і торік, потрапить у турбіни і запаси товстолобика у Дністрі будуть знищені. Керівництво управління звернулося до виконавчих органів влади з проханням вжити заходів щодо порятунку риби, - повідомили 18 березня в рибінспекції Верхнє-Дністровського державного басейнового управління.

У зв’язку з великим скупченням товстолобика біля турбін гідроелектростанції керівництво державного басейнового управління звернулося до керівництва Дністровської ГЕС з проханням призупинити роботу турбін.

На ГЕС поки що зупинили дві турбіни, а дві інші продовжують працювати. Згідно з технічними вимогами, агрегати ГЕС можуть не працювати лише чотири години. Далі енергетики будуть змушені їх знову включити.

Торік риба теж підійшла до турбін ГЕС. Їх роботу не було зупинено, і загинули сотні тонн риби. Збитки оцінено у майже 30 мільйонів гривень.

Турбіни Дністровської ГЕС не мають захисних механізмів, які б унеможливлювали попадання риби до них.

16 лютого голова правління ВАТ «Укргідроенерго» Семен Поташник зустрівся з ректором та науковцями Чернівецького нацуніверситету з метою з’ясувати, чи є на подібних станціях України і Росії спеціалізовані рибозахисні споруди і чому все ж риба так масово втрачає свою природну орієнтацію, пливе за течією і гине під лопатями турбін. Гідроенергетики підписали угоду з фахівцями університету, за якою іхтіологи мали провести дослідження та з’ясувати причини цього феномену. Окремим листом керівництво Дністровської ГЕС звернулося до голови ОДА з проханням до вирішення цієї проблеми залучити господарів водосховища та спеціалістів-рибників.

Товстолобиком Дністровське водосховище було зарибнено на початку 90-х років. Тоді біологи стверджували, що рибі нічого не загрожує за умови її вилову раз на три роки. Однак уже кілька років промисловий вилов риби у Дністровському водосховищі заборонено. З цього року планувалося частково відновити на водосховищі промисловий вилов риби.

Джерело: www.zik.com.ua
Фото: www.photoshare.ru

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!