У бюджеті заповідні території обклали податком

Комітет Верховної Ради з питань науки на освіти розглянув низку законопроектів, які стосуються внесення змін до закону про Держбюджет-2015, Податкового та Бюджетного кодексу. Наступного пленарного тижня парламент планує відкорегувати цьогорічний бюджет.

Один з «сюрпризів» - обкладання з нинішнього року податком за землю національних заповідників, парків та інших нерукотворних див природи, якими має опікуватися держава. За словами голови комітету Лілії Гриневич («Народний фронт»), столичний Ботанічний сад ім. Гришка має сплатити за рік 42 мільйони гривень земельного податку, тоді як загальний бюджет фінансування знаменитого ботсаду – 20 млн. грн.

Депутати пропонують повернути дію попередньої редакції Податкового кодексу, за якою державні природні парки та заповідники були звільнені від сплати податку на землю. Адже вони не взмозі його сплатити ані теоретично, ані практично. «У цьогорічному бюджеті записані нереальні норми – розширення оподаткування з тих закладів і установ, які держава навпаки має захищати», - зауважив заступник голови комітету Іван Кириленко («Батьківщина»). Водночас перший заступник голови комітету Олександр Співаковський (БПП) застеріг, що від сплати земельного податку треба звільнити лише державні установи, які не отримують прибутків з тої земельної ділянки, на якій розташовані. Адже, скажімо, в Українській академії аграрних наук минулорічною перевіркою було встановлено факти використання земель для господарської діяльності. Депутати підтримали думку, що від сплати земельного податку треба звільнити лише ті парки, заповідники та інші структури, які перебувають у державній або комунальній власності.

На розгляд парламенту внесено два законопроекти на цю тему, які є не стільки альтернативними, як доповнюють одне одного. Комітет рекомендував парламенту прийняти другий законопроект - № 1850-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які звільняють від сплати земельного податку (автори – Л. Гриневич та М. Фролов).

За повідомленням golosukraine.com

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!