Законодавство

Рада попередньо схвалила заборону на відчуження земель заповідників

Прийнятим за основу законопроектом пропонується заборонити змінювати цільове призначення земель заповідників та відчуження ділянок. Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до законів у сфері охорони природно-заповідного фонду України. Законопроект №2311 підтримали 233 народних депутата. Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, "значна кількість територій та об'єктів природно-заповідного фонду не винесені в натуру, поширюється практика ...

27.11.2015, 17:22 | Читати далі...

Вступив в дію закон про заборону експорту лісу-кругляка

Прийнятий Верховною Радою Закон про заборону експорту лісу-кругляку ухвалено набув чинності, бо Президент не скористався правом вето. Як відомо, 9 квітня Верховною Радою даний законопроект щодо заборони вивезення за кордон української деревини був ухвалений, 14 квітня підписаний Головою ВР і того ж дня переданий на підпис Президенту (згідно з інформацією офіційного сайту ВР). Згодом Уряд ...

25.05.2015, 11:49 | Читати далі...

10 добрих новин для охорони довкілля

5 травня 2015 року Президентом Україні були підписані закони Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо охорони тваринного світу (реєстр. № 0916) та Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття (реєстр. № 0917).

Ці закони мають низку важливих новацій, зауважує співавтор законів, Голова профільного Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко.

12.05.2015, 16:18 | Читати далі...

Як поступова децентралізація влади призвела до занепаду природоохоронної галузі

Ідея децентралізації влади та спрощення дозвільної системи для бізнесу ставить собі на меті оптимізацію системи державного управління. Проте, є стратегічні напрямки, робота з якими вимагає обережності, оскільки вони визначають безпеку та майбутнє не тільки сучасного покоління, але й поколінь наступних. Одним з таких напрямків є екологічна політика. Варто нагадати, що передові країни світу роблять законодавство, вимоги та менеджмент в сфері екологічної політики дедалі суворішими та взаємоузгодженими, але аж ніяк не більш ліберальними та автономними.

06.05.2015, 20:24 | Читати далі...

Мінприроди заборонило санітарні рубки в природних заповідниках та заповідних зонах

6 квітня 2015 року, Міністр екології на природних ресурсів України Ігор Шевченко підписав наказ «Про додаткові заходи щодо збереження біорізноманіття територій та об'єктів природно-заповідного фонду» № 114.

Документом, забороняється проведення санітарних заходів у частині санітарних рубок дерев та ліквідації захаращеності у межах природних заповідників, заповідних зон біосферних заповідників і національних природних парків, що належать до сфери управління Мінприроди, за винятком випадків, передбачених частинами третьою, п'ятою та шостою статті 16 Закону України "Про природно-заповідний фонд України".

09.04.2015, 11:37 | Читати далі...

Кому захищати довкілля?

Заборона на екологічні перевірки може призвести до порушення конституційних прав українців

Заборону на перевірки продовжено одним із 40 законів, оптом ухвалених нардепами напередодні Нового 2015 року.

Одні, особливо підприємці, аплодують, бо інспектори, зарплата яких трохи більша за тисячу гривень, часто підробляють відвертим вимаганням хабарів.

Другі, а точніше — пересічні громадяни, сльози ллють, бо залишаються беззахисними перед отруювачами та бізнесменами-«бєспрєдєльщиками».

19.01.2015, 4:42 | Читати далі...

Уряд збільшив штрафи за порушення законодавства про природно-заповідний фонд

Кабінет міністрів посилив відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд. Штрафи за незаконне вирубування дерев, знищення диких тварин і птахів та забруднення земель зростуть у середньому у п'ять разів. Але екологи не вірять, що зростання штрафів виправить ситуацію. Кабінет міністрів України прийняв постанову "Про затвердження такс для обчислення розміру збитків від порушень законодавства про природно-заповідний ...

25.07.2013, 10:59 | Читати далі...

Ліквідовано територіальні органи Мінприроди – державні управління охорони навколишнього природного середовища

Постановою від 13.03.2013 р. № 159 Кабмін ліквідував держуправління охорони навколишнього природного середовища в областях, містах Києві та Севастополі. Встановлено, що ці територіальні органи, як юридичні особи публічного права, будуть продовжувати виконання своїх повноважень до 17 травня 2013 року.

26.03.2013, 18:31 | Читати далі...

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі


Приєднуйтесь!