“Свобода” хоче вигнати Chevron з України

Депутат від ВО "Свобода" Ірина Сех запропонувала скасувати результати тендера щодо видобутку сланцевого газу на заході України.

Про це Сех написала у своїй колонці на сайті журналу "Forbes.ua".

Відповідне питання вона збирається поставити одразу після початку роботи Верховної ради нового скликання.

Мова йде про розробку Олеського родовища, яке розташоване на межі Львівської та Івано-Франківської областей. Запаси газу в ньому перевищують 1,5 трильйона кубометрів.

Конкурс на розробку родовища в травні цього року виграла американська компанія Chevron.

На думку Сех, влада провела тендер, не вивчивши екологічні ризики, які несе видобуток сланцевого газу в даному районі.

"Олеська площа - це дев'ять густонаселених районів Львівської області. Вона практично на 90% знаходиться в зоні санітарної охорони. Там забороняється навіть сміттєві звалища створювати, так як це може призвести до забруднення води. А про закачування відпрацьованої води під землю і тим більше про розробку родовищ не може бути й мови", - написала кандидат у депутати.

За її даними, влада декількох районів Львівської області вже заявили, що ні за яких умов не дозволить добувати сланцевий газ на своїх територіях.

Сех зазначила також, що технологія його видобутку (гідравлічний розрив пласта) є "занадто дорогою та небезпечною".

"Україна ще не готова до проектів по розробці сланцевого газу", - резюмувала кандидат у депутати.

Голова Львівської обласної організації "Свободи" Ірина Сех брала участь у минулих виборах до Верховної ради в списках "мажоритарників". Вона здобула перемогу в сто дев'ятнадцятому одномандатному окрузі у Львівській області.

За попередніми даними, Сех набрала майже 65% голосів виборців.

Українська влада покладає великі надії на розробку сланцевого газу. За даними НАК "Надра України", його запаси на території країни є найбільшими в Європі.

За прогнозами відомства, через 5-7 років Україна зможе видобувати до 10 мільярдів кубометрів на рік цих енергоресурсів.

Компанія Chevron може приступити до видобутку газу на Олеському родовищі в 2017 році. Відповідну угоду між компанією і урядом республіки ще не підписано.

Тим часом міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький ще в минулому році заявляв, що націоналісти перешкоджають реалізації проекту з розробки Олеського родовища.

"Це зовсім нерозумно. Але на жаль, поки розуміння від націоналістичних рухів в цьому регіоні немає. Тож, ми або все-таки переконаємо, або на рівні законів приймемо певні рішення, пов'язані зі стратегічними інтересами нашої держави та енергобезпекою України", - зазначив Ставицький.

Джерело: real-economy.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!