Вищий адміністративний суд скасував рішення про надання заповідних земель «Енергоатому»

28 квітня 2010 року Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) та скасував всі рішення місцевих судів по справі про надання заповідних земель НАЕК «Енергоатому». Ще у 2006 році Уряд надав 27 га земель зі складу регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя» на Миколаївщині в постійне користування НАЕК «Енергоатом» для потреб енергетики. В результаті ці землі віддані в жертву під Олександрівське водосховище на р.Пд.Буг, яке, на думку атомників, необхідне для нормальної експлуатації Ташлицької ГАЕС.

Попередні рішення судів необґрунтовано встановили, що дане рішення КМУ носить рекомендаційний характер, незважаючи навіть на те, що атомники отримали державний акт на землю на підставі цього рішення. Вищий адміністративний суд направив справу на новий розгляд, при якому ми сподіваємося на об’єктивну оцінку судами всіх наших доводів про порушення численних норм Земельного кодексу при наданні НАЕК «Енергоатом» цих земель в постійне користування.

На жаль, поки тривали судові процеси з 2006 року, атомники затопили данні 27 га, на яких проростали численні червонокнижні види рослин. В їх планах є також затоплення ще більших заповідних територій парку, що може стати можливим зважаючи на останні тенденції в Миколаївській обласній раді, яка запропонувала чинному Президенту скасувати рішення свого попередника про створення численних заповідників та національних парків.

Ольга Мелень,
Керівник юридичного відділу
МБО «Екологія-Право-Людина»
Тел.:032 2257682
Email: melen.olya AT uoregon.edu

Джерело: ecoclub.kiev.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!