У Лопатині експонують столітню хатинку лісника

Лопатинський історичний комплекс Партизанської слави, що в Ківерцівському районі, пропонує туристам та історикам відвідати єдину в Україні реконструйовану 100-літню хатину лісника, пише інтернет-видання «Волинські новини».

Автентичну оселю під зруб волинського лісника ХІХ століття показали журналістам під час учорашнього прес-туру, організованого депутатами обласної ради.

Як розповіли хранителі музею, унікальну хатину перевезли із Камінь-Каширського району. Це справжня давня хижка лісового охоронця, де той мешкав у поліській гущавині за півсотні кілометрів від найближчого села. Хижка стоїть осторонь партизанських землянок воєнної стоянки часів Другої світової війни. Вона є унікальним експонатом Музею волинського лісу просто неба.

Дерев’яна хатина із солом’яним дахом відтворює тогочасну атмосферу сільської архітектури та ужиткового побуту. В реконструйованій оселі – давня піч, старовинні праска, глечики та чугунці. На столі – столітня вишита скатертина, ложко встелене витканим простирадлом.

«Тут зібрані експонати зі справжніх лісових хатин. Начинням користувалися лісники ще за панської Польщі. А нині кожен охочий може навіть потримати древності в руках, от, наприклад, відчуйте важкий рогач до печі», - каже директор музею Валентина Шульгач.

Хижку разом із давніми експонатами музею – фотознімками, опудалами птахів і звірів, унікальні документи минулих століть – передали лісівники обласного лісомисливського господарства.

«Перець по-ковельськи» зазначає, що Волинське Полісся - унікальний регіон, що зумовлено віддаленістю від центрів цивілізації та важкодоступністю. Тут можна побачити й не такі дива. Місцеві запевняють, що часто бачать єті, несі та інші аномалії.

Джерело: www.perec.in.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!