Невідомі спалили 200 гектарів Бієнкових плавнів

Київ, 15 листопада 2008: Поки миколаївські екологи їздили в Київ просити захисту заповідних територій Миколаївщини від розграбування, невідомі спалили 200 гектарів унікальних Бієнкових плавнів.

Розмір шкоди, заподіяної природним комплексам регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" обчислюється приблизно в 1 млн.грн [1].

Як стало відомо активістам Національного екологічного центру України, 9 листопада, близько 11 години, невстановлені особи проводили полювання в Бієнкових плавнях, що на Миколаївщині. На територію плавнів вони заїхали на квадроциклі, де і загорілися вразливі до вогню рослини.

«Пожежа охопила масив площею 200 га, - стверджує Олег Деркач, голова Громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області, - На щастя, її вдалося локалізувати! Вигоріло близько 50 га сухої водно-болотної рослинності, пошкоджено 92 дерев та кущів!» [2].

По факту підпалу плавнів невстановленими особами дирекція парку звернулася в Очаківський міськвідділ УМВС в Миколаївській області.

Нагадаємо, що 10 листопада активісти Національного екологічного центру України та громадських організацій Миколаївської області пікетували Державний комітет лісового господарства України. Вони вимагали звільнення з посади голови Миколаївського обласного управління лісового і мисливського господарства Петра Паламарюка, під прикриттям якого на Миколаївщині незаконно спалюються десятки тисяч кубічних метрів деревини, вирубуються ліси, руйнуються природні степові та піщані ділянки, пасовища.

Не дивно, що саме в день, коли активісти поїхали в Київ просити захисту заповідних територій, стався черговий нищівний підпал, що призвів до важких втрат.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Національний екологічний центр України
Олег Деркач
Тел: +380973404700
Email: derkach2 at mksat.net

Поліна Рибачук
Тел: +380975714241
Email: polina at necu.org.ua
Роб: +380445070616
www.necu.org.ua

[1]. Згідно Постанови КМ України від 21.04.98р. №521 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду України» Додаток 5, за випалювання 1 га сухої водно-болотної рослинності, розмір заподіяної шкоди оцінюється в 20 000 грн.

[2]. дуб-2, вільха чорна -11, маслинка -14,скумпія -4, дика груша- 19, верба – 42

Джерело: НЕЦУ

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!