Рибінспекторів Чернігівщини примушували займатися “рекетом” на водоймах

10 кг риби на тиждень і 10 тис. грн. щомісячно - стільки повинен приносити чернігівський рибний інспектор начальнику, щоб надалі годувати сім'ю. Подібні правила панують в багатьох осередках "рибоохорони", але на відкритий протест інспектори наважилися вперше.

Інспектори Головного державного управління охорони і відновлення використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області (Черніговдержрибохорона) відкрито виступили проти свого начальника Івана Сови, звинувативши його в примусі до поборів на водоймах області та загрози звільнення з роботи у разі невиконання наказів. За словами президента Всеукраїнського громадського об'єднання "Громада рибалок України" Андрія Неліпи, подібні відносини насаджуються в багатьох управліннях "Держрибоохорони" Україна, проте на відкритий протест інспектори наважилися вперше.

"Рибоохорона" працює для галочки

У четвер, 22 грудня, перед будівлею "Чернігівдержрибохорони" зібралося більшість рибних інспекторів області (13 з 21). Причиною, яка змусила людей піти на відкритий протест, стало позбавлення річної та місячної премії співробітників, які відмовлялися виконувати "незаконні" накази керівництва.

"Зарплата інспектора 1,2 тис. грн. на місяць. Разом з премією виходить близько 2 тис. грн. Тепер, коли нас позбавили премії перед святами, за рахунок чого ми повинні годувати свої сім'ї?" - Нарікає інспектор Володимир Глузд.

За його словами, багатьох інспекторів позбавили премії, оскільки вони відмовлялася працювати "для галочки" і брати хабарі зі спійманих рибалок. "Сова вимагає від нас виконання показників для галочки. Наприклад, під час нересту виставляється купа сіток, начальник ставить завдання не знімати ці сітки, а чекати, коли прийде браконьєр і почне витягувати сітку, щоб покарати його. Але за цей час - сітка стоїть 5-6 год - скільки туди зайде риби з ікрою, скільки загине? Навіщо це робити? Те, що я зняв за день 70-80 сіток, це нікому не треба. Такі протоколи начальнику не потрібні. Акцентується увага - карайте людей, давайте показники, давайте кримінальні справи. Кожному інспектору ставиться завдання по кримінальних справах, і якщо завдання не виконується, людей штрафують - придумують якісь формальні причини і штрафують. Складається таке враження, що державі потрібна не риба у водоймах, а показники", - говорить Глузд.

Інші інспектори звинувачують начальника в значно більших гріхах. Старший інспектор Віктор Лепеха стверджує, що начальник давав йому завдання ловити браконьєрів і привозити особисто до нього, щоб "владнати питання". А інспектор Петро Ляшенко розповів, що Сова примушував його збирати з браконьєрів "мзду" і заносити йому по 10 тис. грн. на місяць, мовляв, таке завдання ставлять начальнику "Чернігівдержрибохорони" старші товариші з Києва.

Всі інспектори заявили, що кожному ставилося завдання щотижня заносити до кабінету начальника 10 кілограмів риби. Крім того, працівники "Чернігівдержрибохорони" стверджують, що в управлінні створені умови, які не дозволяють інспекторам нормально працювати.

"З початку року фінансування на рибоохоронні рейди практично ніякого не було. За ​​рік, це не порожні слова, для проведення рейдів виділено 5 тонн бензину. Це по 15-20 літрів на місяць на інспектора. Враховуючи території - протяжність ділянок 150 і більше кілометрів, - скільки можна проїхати і як провести рейд? Таке враження, що наша робота абсолютно нікому не потрібна", - констатує Глузд.

Начальник завжди правий

Зі свого боку, Сова заперечує всі звинувачення своїх підлеглих і пояснює поведінку колег "образою" за стягнення і штрафи. "Це говорять ображені, ті, кого позбавили премії. Але позбавили премій за справи. Була порушена інструкція про порядок зберігання та носіння табельної зброї. Чи не здали зброю вчасно. За цей час цією зброєю могли вбити когось, - обурюється начальник "Чернігівдержрибохорони". - Так, я жорсткий начальник, я вимагаю якісно виконувати свою роботу"

За пропозицією представників громадськості Сова погодився зустрітися з повсталими проти нього інспекторами та представниками ЗМІ в п'ятницю, 23 грудня, о 8 годині ранку. Проте вранці він не зустрівся з інспекторами, пославшись на зайнятість і небажання "розводити бардак".

Президент ВРГО "Громада рибалок України" підкреслює, що схожий стан справ спостерігається в рибоохороні повсюдно. Однак відкрито про це ніхто не говорить. "На жаль, співробітники рибоохорони стали заручниками системи, спеціально влаштованої так недобросовісними чиновниками. Цю структуру банально використовують не для охорони водних живих ресурсів, а для організації "платного" видобутку риби та збору податей з браконьєрів і промисловиків. Багатьох така ситуація влаштовує. Люди ж незгодні бояться не тільки втрати роботи, а й фізичної розправи", - відзначає Неліпа.

За його словами, конфлікт в "Чернігівдержрибохороні" розкриває більш глибинні проблеми рибної галузі. Подібні явища є у Львівській, Харківській, Чернівецькій, Київській, Запорізькій, Черкаській, Херсонській та інших областях. "Як взагалі Держрибоохорона може нормально здійснювати свої функції, якщо вона входить в структуру Державного агентства рибного господарства України, яке є господарським відомством, тобто тим, кого інспектори повинні перевіряти?! А як вони можуть контролювати своє керівництво?" - Запитує Неліпа.

Джерело: delo.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!