Річка Тетерів в Житомирі – сміття, сморід та очікування катастрофи

Річка Тетерів в ЖитомиріДо редакції газети «20 хвилин» звернулися жителі вул. Набережної під скелями з проханням висвітлити на сторінках видання проблеми, пов'язані з екологічною безпекою місцевої річки Тетерів.

Саме Тетерів забезпечує житомирян водою і, як виявилось, водночас служить стоком каналізаційних відходів. Крім того, береги цієї водойми нерідко відіграють роль локального сміттєзвалища. А аварійний стан Головчацької греблі все частіше спонукає місцевих мешканців непокоїтись про свою життєву безпеку. На прохання містян ми вирушили на оглядини найбільшої житомирської водної артерії.

Спускаюсь до річки Тетерів і найперше, що бачу – повноцінний смітник на березі, причому, не один. До річки ж – рукою подати. Кілька метрів – і переді мною у всій своїй справжності постає Тетерів. 

Річка Тетерів в Житомирі

''Лягаємо спати і не знаємо, де будемо зранку''

Євген Осипенко мешкає недалеко від річки і добре відає про всі місцеві проблеми. Найнебезпечнішою із них, за словами п.Євгенія, є аварійний стан Головчацької греблі.

– Ми тут живемо. Щоночі лягаємо спати і не знаємо, де будемо зранку. Гребля затримує дуже велику кількість води і, якщо вона з цим не впоряється, нас знесе найперших. Та й не тільки нас, каже пан Євген.

Обережно наближаюсь до греблі. Споруда чимала. Чималі в ній і тріщини. Їх видно неозброєним оком. У підніжжі гідроспоруди сидять місцеві рибалки. За їхніми словами, одна частина греблі відремонтована. Інша ж потребує негайного ремонту, адже являє собою величезну небезпеку не лишень для тих, хто живе неподалік, а й для всього міста. Та, незважаючи на це, цьогоріч греблю ніхто не полагодив.

Поки живем - сподіваємось

Лише „розуміти” тих, хто тут живе, недостатньо, голе співчуття не допоможе. В такій ситуації потрібно діяти. А цим міська влада не може похизуватись.

Спускаємось з паном Євгеном нижче. Гребля — позаду нас. Велика і небезпечна, вона ще стоїть. В аварійному стані, без відновлення. Та чи надовго? Красне літечко пролетіло. Її реконструкцією ніхто не займався. А осінь, як усім відомо, багата на дощі. Тому залишається тільки сподіватись, що таких опадів, які цього літа пройшли в Західній Україні, на Житомирщині не буде.

Річка перетворюється в болото

Прямуємо з паном Осипенком далі. Береги – забруднені. Повітря наповнене неприємними випарами. Прибережна вода цвіте зелениною. І тільки для жабок це смердюче річкове болото до вподоби.

Відтак сідаю зі своїм поводирем у човен і ми пливемо вздовж річки. Посередині водойми видніється каміння. А вода все зелена-зелена. Подекуди догори пузом плаває мертва риба. Та є, мабуть, і жива, адже рибалок на річці чамало. Пропливаємо невеличкий місцевий пляж. Кілька хлопців із захопленням купаються. Вода тут дещо чистіша, але я б не ризикувала освіжитись. А ось і підвісний міст. Він, як розповідає з сумом Євген Осипенко, щороку стає місцем трагедії. Он і скеля, з якої недавно упав чоловік.

Річка Тетерів в Житомирі

– Я його першим побачив, приплив, викликав швидку допомогу. Потім в газеті читав, що він таки вижив.

Пливемо... Нам назустріч прямує кілька катамаранів. Відпочинок на річці, як бачу, є. А ось у Тетерів впадає річка Кам'янка.

Ще на березі місцеві мешканці розповідали, що двічі на день у Кам’янку зливають каналізаційну нечисть. А вона в результаті стікає аж у Тетерів.

І ще одна гребля — і ще одна проблема

Пан Євген вправно веслує по річці. Ось і наступна проблема – неподалік видніється ще одна гребля. На ній уже виросла висока трава і декілька верб. Це руйнує міцність споруди, проте, як бачимо, це мало кого турбує.

Повертаємось назад. Цього разу - за вітром. Не припиняю милуватись чудовою природою: синє небо, дерева, скали понад річкою. Мальовничо. Тільки очі намагаюсь не опускати. Вода радості не тішить – у Тетереві синє небо зовсім не відзеркалюється. Вода тут пахне сумом та тривогою.Невже для того, щоб спонукати міську владу до запобіганню біди, необхідно цієї біди.

Андріана Кузьмич, «20 хвилин»

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!