Жовківчани протестують проти забруднення унікального Рава-Руського ландшафтного заповідника

Як заявив 12 жовтня власкорові ЗІКу активіст ініціативної групи з наведення порядку в Жовківському районі Львівської області Богдан Каспер, Рава-Руський спиртзавод своїми відходами від виробництва, які, на його думку, містять в собі кислоти, – забруднює навколишнє середовище.

Богдан Каспер каже, що на зауваження борців за чисте довкілля, виступи місцевих незалежних видань не реагує ні районна влада, ні місцева.

«Надалі відходи спиртзаводу вивозить у ліс та прилеглі до заводу поля, від чого сморід дійшов аж до міста Рави-Руської. Нечистоти, просочуючись в ґрунтові води, потихеньку добираються до криниць жителів міста», – переконаний Богдан Каспер.

З його слів, громада Рави-Руської просить правоохоронні органи втрутитися у проблему і нарешті припинити знищення навколишнього середовища. До речі, це забруднення дуже шкодить Рава-Руському ландшафтному заповіднику, який є унікальним в Європі. Тому, зі слів Богдана Каспера, люди готуються до акцій непокори, щоб привернути увагу можновладців до цієї проблеми.

Довідка

Нагадаємо, що проблему ймовірного забруднення навколишнього середовища мешканці населених пунктів Жовківського району Львівської області, що розташовані під українсько-польським кордоном порушують вже не вперше. Два роки тому водночас із акціями протесту проти скидання каналізаційних стоків з «Рава-Руського» митного поста у сільський потічок, громада прикордонного села Рати вирішила дати бій забрудненню довкілля виробничими потужностями місцевого спиртзаводу, який, за словами селян, хоча розташований на ратинських теренах, однак носить назву «Рава-Руський». Селяни з Рати розповіли, що вимагатимуть екологічної експертизи Рава-Руського спиртзаводу, через який, особливо в літню спеку, люди задихаються і на вулиці, і в помешканнях.

Зі слів ративчан, спиртзаводівці до бюджету сільради сплачують копійки – до 190 грн. за землю, хоча мають солідні прибутки, які б могли скерувати на забезпечення екологічно чистого виробництва. А влітку 2006 року сільські активісти ледве втихомирили громаду, яка вже не витримувала спиртзаводського смороду і була налаштована громити приміщення цього виробництва.

Джерело: ЗІК

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!