Природу зрадили

Газета «День» писала про те, що у Верховну Раду внесли законопроект депутата Юрія Мірошниченка «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№ 10218 від 16.03.2012 р.), прийняття якого може призвести до знищення екологічного моніторингу в Україні, а, відтак, до ще більшого збідніння наших природних ресурсів (№75-76, 27 квітня 2012 р.) Як уже писалося, зміни, які запропонували депутати, призведуть до розформування Національної комісії по Червоній книзі та ліквідують територіальні управління Мінприроди України. І хоча це звучить дуже апокаліптично, все одно нещодавно цей закон депутати проголосували в першому читанні. І це сталося в той час, коли весь світ працює над протилежними завданнями: всю державну політику, промисловість, економіку розвинуті країни намагаються ставити на зелені «рейки» — все заради збереження довкілля. Варто нагадати, що Україна у грудні 2010 року прийняла Закон України «Про основні засади (Стратегію) державної екологічної політики на період до 2020 року», основним завданням якого є збереження нашого природного надбання. Тепер він не працюватиме.

Екологи, які хотіли привернути увагу до проблеми нищення довкілля в Україні пікетами під час проведення Євро-2012, відмовилися від цієї ідеї — не захотіли ще більше псувати імідж країні. Тепер же законопроект депутата Юрія Мірошниченка називають таким, що «загрожує національній безпеці України».

— Враховуючи катастрофічний стан довкілля України, впровадження екологічної політики потребує належної координації на всіх рівнях влади, тому максимальне збереження структури профільного міністерства є критично важливим. Більше того, необхідно докласти додаткових зусиль для зміцнення Мінприроди професійними спеціалістами та запобігти втраті попередніх напрацювань та інституційної пам’яті, адже, відповідно до Стратегії, власне територіальні управління Мінприроди визнано головним інституційним органом реалізації національної екологічної політики на регіональному та місцевому рівнях. Бюджетна підтримка ЄС для впровадження Стратегії та Національного плану дій з охорони довкілля, згідно з Угодою про фінансування, складає загалом 35 мільйонів євро. Однак якщо буде зруйновано вщент усю систему державного екологічного управління, як це пропонується одіозним законопроектом, у ЄС не буде жодних підстав надавати фінансову підтримку екологічному сектору України. Таким чином, окрім суттєвих фінансових втрат, прийняття закону може призвести до суттєвого скорочення співпраці між Україною та ЄС в екологічній сфері, — вважає заступник директора Національного екологічного центру України Олексій Василюк. На думку експертів, адміністративна реформа у сфері довкілля, передбачена законопроектом №10218, призведе до руйнування системи ефективної державної політики з питань управління й охорони природного середовища. По-друге, зруйнується налагоджена системи державного екологічного моніторингу за станом довкілля та не буде кому контролювати діяльність підприємств, установ і організацій у сфері природокористування. Величезною загрозою стане концентрація «управлінських повноважень щодо ресурсів національного рівня в руках місцевих адміністрацій» у сфері охорони національних природних багатств (а це, без сумніву, тільки збільшить корупцію). Також Україна втратить досвідчених природоохоронців — екологічних інспекторів, служби яких мають розформувати. Зрештою, наша екологічна політика ще більше відставатиме від європейської.

Джерело: day.kiev.ua
Фото Руслана Канюки

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!