Продають черемшу? – Негайно викликайте міліцію!

Дружина охорони природи міста Києва закликає громадян відмовитись від купівлі черемші. Разом із цим, молоді екологи наполегливо радять усім звертатись до працівників міліції при виявленні фактів торгівлі цією рослиною.

Черемша

Черемша


Щовесни у Києві активізується стихійна торгівля рослинами, що охороняються низкою законів України, зокрема, і законом „про Червону книгу”. І якщо у боротьбі із торгівлею підсніжниками останніми роками вдалося досягти позитивного результату, то, на жаль, із торгівлею іншими, не менш цінними рослинами, боротьба майже не ведеться.

До таких рослин належить усім відома черемша, яка так само, як і первоцвіти, охороняється Червоною книгою України, але яка, на жаль, масово збирається та продається на стихійних ринках. І найприкріше у цій ситуації те, що люди масово купують цю рослину, не звертаючи уваги на те, що своїми діями вони завдають непоправної шкоди популяції черемші, чисельність якої останніми роками стрімко скорочується. Це моральний аспект. А є ще і юридичний, який полягає у тому, що всі рослини, внесені до Червоної книги України, заборонено збирати, продавати та купувати. Втім, не зважаючи на заборону, черемшу викошують у лісах цілими галявинами та розвозять по містах і містечках, де її продають на стихійних майданчиках та у місцях скупчення людей (біля станцій метро, у багатолюдних підземних переходах тощо).

„Торгівля черемшею - явище вельми мінливе, - говорить природоохоронець Олександр Соколенко, – її паростки та молоде листя придатні до споживання лише упродовж півтора-двох тижнів від початку вегетації. Тому ми і спостерігаємо нетривалий, але масовий та хаотичний період продажу черемші у традиційних місцях стихійної торгівлі. Тому дуже важливо вчасно реагувати на подібні випадки та негайно вживати заходів для припинення торгівлі цією рослиною. Як показує практика, спілкування з правоохоронцями в багатьох торгівців надовго відбиває бажання займатись збиранням та продажем рослин, що їх охороняє Закон”

Дружина охорони природи м.Києва закликає киян та мешканців інших міст не бути байдужими і телефонувати за номером 102 при виявленні фактів торгівлі черемшею. У випадку подібного звернення громадян, працівники міліції зобов”язані втрутитися та зупинити торгівлю.

З питаннями по цій темі або з повідомленнями про виявлені факти торгівлі просимо звертатись до Соколенка Олександра або Вікторії Іванець за номерами:

097-396-92-88
067-348-51-61
039-295-20-00

Джерело: www.pryroda.in.ua/dop-kyiv

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!