Природно-заповідний фонд України: стан та перспективи розвитку

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів комітетські слухання на тему: "Природно-заповідний фонд України: стан та перспективи розвитку"   У заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів України, галузевих міністерств, обласних держадміністрацій, наукових інститутів, заповідних об?єктів і громадських екологічних організацій.

Учасники слухань підкреслювали, що "сьогодні питання розвитку природно-заповідної справи мають враховувати природоохоронні, економічні та соціальні інтереси суспільства та бути визнані одним з пріоритетів довгострокової державної політики України".

Заступник голови комітету І.Заєць зазначив, що згідно Указу Президента України "Про заходи щодо подальшого розвитку природно-заповідної справи в Україні", за останні три роки заповідні площі зросли майже в 2 рази і становлять близько 5 % усієї площі держави. Він також наголосив, що "в порівнянні з іншими країнами Європи це надто мало, а система державної охорони природно-заповідних територій не відповідає сучасним вимогам і міжнародним стандартам". За його словами, неузгодженість земельного, лісового, природоохоронного та самоврядного законодавств спричиняє відсутність механізмів економічного стимулювання для створення нових об?єктів природно-заповідного фонду і "небажання постійних користувачів та власників землі (включно з органами місцевого самоврядування і виконавчої влади усіх рівнів) погоджувати вилучення земельних ділянок для цієї справи".

На невирішених питаннях у заповідній справі акцентували увагу й інших учасників засідання. Зокрема, йшлося про низький рівень природоохоронної культури населення, недостатню кількість працівників територіальних органів Мінприроди та Державної служби заповідної справи, недостатнє їх фінансово-матеріальне забезпечення тощо. На думку присутніх, "для вирішення цих питань необхідно удосконалити законодавчу базу та регламентувати механізми і процедуру функціонування таких об?єктів".

За підсумками дискусії ухвалено рішення узагальнити висловлені зауваження та пропозиції, котрі будуть розглянуті на засіданні Комітету для прийняття відповідного рішення.

прес-служба ВРУ, www.rada.gov.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!