Природні заповідники мають заробляти…навіть проганяючи танки по своїй території!

Прес-реліз: Природні заповідники мають заробляти…навіть проганяючи танки по своїй території!

Насиченою різного роду «приємними» звістками виявилася чергова міжнародна конференція по екотуризму, що відбулася в м.Рахові, Закарпатської області. Ложку дьогтю в добре організоване Карпатським біосферним заповідником авторитетне зібрання, додали заяви деяких представників державних органів, які згідно своїм обов'язкам цю природу мають охороняти, втім як слідує з їхніх слів цього якраз робити і не збираються. Зокрема шокуючим своєю цинічністю виявився виступ пана Гетьмана – представника Державної служби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Плутаючись за вітіюватими філософськими висловами, пан В. І. Гетьман повідомив, що всі заповідні території мають заробляти гроші, тому він зараз розробляє на рівні Міністерства правила екотуризму на заповідних територіях, де напевне примусить заробляти гроші і території з постульованою законом абсолютною заповідністю – природні заповідники. Нікого не дивує, що такий призив відверто штовхає дирекції посилено охоронюваних природних заповідників на відверте порушення закону. На пряме запитання чи закликає пан Гетьман розвивати екотуризм в природних заповідниках, він повідомив про несправедливе ставлення до режисера Бондарчука, що 22-24 вересня знімав фільм у….Казантипському природному заповіднику (АР Крим). Грубо порушуючи чинне законодавство, цей метр компенсував використання танків, влаштовання вибухів та масових забігів масовки, грошами (йшлося про 1000 тис. грн.) на рахунок заповідника. Здавалося б треба притягнути і його і співробітників заповідника до відповідальності. Аж ні! у пана Гетьмана своя думка на це питання: «Шкода тільки, що пізно довідалися, що вони заплатять тільки 100 тис., а то б не дозволили» та «заповідники мають самі на себе заробляти, а закони в нас неідеальні., треба бути реалістом». Ось так.

Ситуація повторилася, коли обурена екологічна громадськість та Карпатський біосферний заповідник просили Держслужбу заборонити божевільну акцію підняття авто на Говерлу, Держслужба натомість прислала розпорядження» проконтролювати сходження».

Залишається додати, що на цій же конференції з вуст трьох співробітників природно-заповідних установ постійно злітали заклики легалізувати існуючий безлад на територіях природних заповідників, шляхом їх реорганізації в об'єкти з менш суровим режимом: національні парки чи біосферні заповідники. Це свідчить про вкрай небезпечну тенденцію глобального прагнення до отримання грошей на використанні природи, тож не дивно, що голова однієї з секцій підсумував її роботу такими словами: «Отож природа – це ресурс, який треба вдало використати». Отак не храм і не загадка….а ресурс. Що ж буде коли ми його використаємо, хоч і не за дарма?

Парнікоза Іван

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!