Припинити антивовчу істерію в ЗМІ!

Відкритий лист до журналістів України

У вітчизняних засобах масової інформації, особливо в місцевих газетах і по центральних і регіональних телеканалах періодично публікуються матеріали по боротьбі з вовками.
Вовки іменуються не інакше як "кровожерливими тваринами", "чорнобильськими" або "чеченськими" "бандитами". Передаються плітки, що роздуваються навмисно мисливцями, що нібито люди бояться виходити з будинків, величезні зграї вовків тероризують регіони, у сотні разів перевищуються збитки від вовків, смакуються жорстокі способи знищення вовків, їх забивають нагайками, роздирають пащу руками, затискають хвірткою, убивають поліном і т.п.

На наш погляд це неприпустимо, тому що, по-перше, у більшості випадків вони спираються на перекручену інформацію, що поставляють усім мисливці, які хочуть знищити своїх конкурентів - вовків.

І, по-друге, подібні репортажі виховують у читачів та глядачів жорстокість і цинізм у відношенні до дикої природи.

Вовк - красива, розумна тварина, має величезне екологічне значення, як "санітар" лісу, "тренер" диких копитних і постачальник їжі для дрібних тварин. Крім цього, як будь-яка жива істота, він має право на життя. Він внесений у Європейський червоний список, охороняється міжнародними Конвенціями - Бернською і СІТЕС, які ратифіковані Україною.

В даний час в Україні живе не так вже й багато вовків - усього близько 2000 голів.
Для порівняння, в інших європейських країнах, що набагато менші за Україну по площі, живе стільки ж. або навіть більше вовків: в Іспанії - 2000 голів, Румунії - 2500 голів, Греції - 2000 голів. Причому у всіх цих країнах вовк - цілком охоронюваний вид.

Так, вовки іноді кусають людей. Таких випадків Україні буває до 10 у рік. Але це хворі на сказ вовки. Домашні собаки бійцівських порід кусають людей набагато частіше: у Львові в рік 500 випадків укусу людей собаками, у Луганську - 400 випадків. І ніхто цих собак не стріляє. Щорічно в Україні до 10 тис. людей гине на дорогах від автомашин - ніхто не спалює ці машини.
Так, вовки, іноді задирають у селах собак або корів. Але це буває лише тоді, коли в лісах мисливці вибили всю дичину. Якщо є в лісі дикі тварини, вовк ніколи не піде в село.
Тому для того, щоб відновити в лісах дичину, потрібно заборонити полювання, а не знищувати вовків.

Шановні журналісти! Те, що зараз відбувається в Україні з вовком - це є справжній 1937 рік. Їх б'ють цілий рік, будь-якими методами, у будь-якій кількості. Такого немає в жодній цивілізований країні Європи. Давайте разом зупинимо цей видовий терор!

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!