Президент доручив Кабінету Міністрів придумати екологічну програму розвитку заповідної справи

Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету міністрів внести у місячний строк на розгляд Верховної Ради законопроект про загальнодержавну цільову екологічну програму розвитку заповідної справи на період до 2020 року, - про це говориться в указі глави держав від 14 серпня.

Також Ющенко доручи в Тимошенко опрацювати у місячний строк питання щодо вдосконалення системи управління заповідною справою в Україні та за результатами прийняти відповідні рішення.

У тримісячний строк уряд має розробити та затвердити план заходів, спрямованих на збереження та розвиток української частини природного об’єкта «Букові праліси Карпат», внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У тримісячний строк уряд має забезпечити передачу в установленому порядку в підпорядкування Міністерству охорони навколишнього природного середовища України установ природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, що перебувають в управлінні Державного комітету лісового господарства.

У шестимісячний строк Кабмін має розробити та затвердити план заходів, спрямованих на створення нових та підтримку діяльності існуючих ботанічних садів в Україні.

У цей же строк урядові потрібно забезпечити створення єдиного веб-сайту з інформацією про існуючі установи природно-заповідного фонду, їх розташування, природні комплекси та об’єкти на їх території (з характеристикою), рекреаційні можливості, туристичні маршрути та інфраструктуру послуг для відвідувачів.

Також Кабмін має забезпечити встановлення в установленому порядку до 1 січня 2011 року в натурі (на місцевості) меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду, оформлення їх відповідними знаками та інформаційними матеріалами, нанесення меж цих територій та об’єктів на відповідні планово-картографічні матеріали, а також виготовлення і видачу природним та біосферним заповідникам, національним природним паркам, ботанічним садам, дендрологічним та зоологічним паркам документів, що посвідчують право на передані їм земельні ділянки.

Крім того, Ющенко пропонує Генеральній прокуратурі провести у тримісячний строк разом із МВС, Міністерством охорони навколишнього природного середовища перевірки додержання законів, що регулюють відносини у сфері охорони навколишнього природного середовища та у сфері охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, земельних відносин, в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду і зарезервованих для заповідання; Генпрокуратурі також пропонується створити робочу групу із залученням представників СБУ, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державного комітету України із земельних ресурсів, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів місцевого самоврядування та у двомісячний строк провести перевірку додержання вимог законів України при використанні земель Нікітського ботанічного саду – Національного наукового центру.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді передати від Президента уряду повноваження ухвалювати рішення про створення або оголошення природних заповідників.

Джерело: proUA

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!