Пряма дія: повалено «псевдоклерикальний» паркан по вул. Уманській

6 червня 2008 р. було повалено забудовний паркан по вул. Уманській 14. Акцію прямої громадянської дії влаштували група місцевих мешканців та члени ініціативної групи «Збережи старий Київ». Таким чином було втілено в життя протест прокуратури проти незаконної побудови зримого комплексу просто на місці зеленої зони загального користування.

Мешканці Уманської вже на раз протестують проти забудови цієї зеленої оази Солом’янського району, котрий має показник зелених насаджень … замість … , що за нормою. Цього разу їм допомогли у мирному спротиві молоді радикально налаштовані люди з різних організацій, у тому числі лівого спрямування (враховуючи символіку, намальовану попередньо на паркані).

Перед поваленням паркану відбувся мирний пікет з розгортанням плакатів з написами «НЕТ захвату земли!», «Сохраним парк!», «Парк – легкие Соломенки». Потім активісти написали на паркані «Мракобесие - долой» та «Церкви, бордели, казино – за Окружную дорогу». Членами ініціативної групи було виголошено промову про те, що прокуратурою міста Києва вже винесено протест проти незаконного будівництва в парку «Супутник». Мешканці засудили союз церковників московського патріархату та хижацьких забудовників міста Києва, котрі знищують останні зелені зони, придатні для відпочинку киян. Лунали крики «ганьба!» на адресу «варварів, котрі прийшли на київську землю», а також пропозиції представникам церкви будувати свої будівлі та надавати духовні послуги «за Окружною».

Під лозунги «Выйди на улицу – верни себе город!» активісти приступили до прямої дії. Представники МВС Солом’янського району намагалися фізично перешкодити поваленню паркану, але присутні люди спільними зусиллями не дали затримати активістів зі своїх лав. Після невдалих спроб спротиву народному гніву міліціонери спостерігали до кінця акції за тим, як паркан було повалено практично по всьому периметру будівництва.

Була вчинена спроба невідомим особами підпалити залишки будівельного паркану, зібрані посеред парку активістами, однак полум’я було вчасно зупинене учасниками акції.

Після повалення паркану учасники підбили підсумки, наголосивши, що дана акція - перше попередження київській владі та злочинному забудовному бізнесові, і що акції протесту в парку «Супутник» та по всій Солом’янці триватимуть і надалі зі зростаючою силою. Лунали лозунги «Разом нас багато – нас не подолати!» на трьох мовах – українській, російській та іспанській.

Після завершення акції мешканці та усі учасники організованою ходою покинули місце події, щоб запобігти можливим ексцесам та затриманню учасників міліцією «по одному».

За інформацією «Збережи старий Київ!»,
7 чоловік було затримано міліцією після акції протесту місцевих мешканців проти будівництва «храмового комплексу» УПЦ (МП) на території Першотравневого парку (вул. Уманська, 14).

О 20.30 після завершення акції її учасники спільно залишили місце подій.
Втім, після закінчення акції міліція робила декілька спроб затримати непричетних до акції людей на сусідніх вулицях.

Наразі відомо, що співробітники МВС затримали семеро чоловік, серед них – журналіст газети «24» Андрій Мовчан. Крім того, серед затриманих щонайменше є громадяни Росії.

Черговий РВВС відмовився надати будь-яку інформацію про затримання.

Телефони Солом"янського РВВС
275-33-00
275-73-29
456-21-01
456-24-13
456 12 06

Довідка. Замовником будівництва є православна церква УПЦ (МП). "Храмовий комплекс" включає в себе господарські будівлі та паркінг на кількасот місць. Неподалік, в 15 хвилинах ходьби є храм цієї ж конфесії. Місцеві мешканці неодноразово зверталися до представників влади про неприпустимість будівництва в зеленій зоні, однак будівництво продовжується. Було зібрано кілька тисяч підписів проти будівництва. Мешканці впевнені, що прецедент одніє протиправної забудови в парку призведе до того, що згодом його всього буде роздано під будівництво.

Відео акції громадянської непокори ви можете подивитися тут:
http://www.youtube.com/v/5w_JW1fDRsM

Олег Андрос

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!