Посади дерево – збережи життя

90732_7.jpg"Моя бабуся після війни садила тут майже всі дерева, окрім дубів, звичайно. Аби вона була жива – лягла б тут кістками", - говорить одна з місцевих мешканок.Парк, за який борються мешканці будинків за Програмою розвитку зелених зон міста Києва називається парком біля кінотеатру ім. Т. Шевченка, що розташований по вулиці Вишгородській 49. Однак, в народі він відомий як гірка Крістера. Це місце має багату історію. Існують згадки про нього ще з часів княжих полювань. Однак свою сучасну назву воно отримало завдяки тому, що у 1850 році тут оселився Вільгельм Готліб Крістер. Німець за походженням Вільгельм Крістер заснував фірму «Садівництво і насіннєве господарство», де вирощувалось 250 сортів груш, 158 – яблунь, 40 – вишень, 30 – слив, 24 – черешень, 12 – винограду.

Наразі родовий будинок Крістерів перебуває у ганебному стані, як і сам парк.

Загрози, які нависли над парком, на жаль, доволі буденні для київських зелених зон. По-правді кажучи, вони вже втілюються вжиття. Це я кажу про вирубку і забудову. Однак, дані проблеми загострюються у світлі того, що в парку зростає 7 дубів – пам’яток природи. Окрім них зростають ще декілька дерев, яким від 300 до 700 років. Частину з них вже вирубали. Місцеві жителі кажуть, що з кожним роком парк рідішає і рідішає.

90732_1.jpgЩодо забудовників, то головним з них є церква, що перерізала своїм корпусом парк майже навпіл, згризши частину схилу. Періодично люди помічають рубки, що проводяться біля цієї споруди. Причому вони здійснюються переважно на свята, коли ніхто не працює. Також парк поступово загарбують самозахватами.

При цьому знищується не тільки площа гірки, а й дерева, переважно дуби.

Місцеві жителі за період своєї боротьби за парк належної реакції від влади, звісно, не отримали, крім обіцянок. Не чекаючи допомоги від чиновників, ініціативна група вирішила організувати посадку дерев власноруч. Разом з посадкою саджанців проводилось прибирання прилеглих територій, також роздавались інформаційні листівки. В кінці акції усім бажаючим провели екскурсію по гірці. Крістера. Організатори акцією задоволені.



Показово, що було багато молоді. Однак, на досягнутому охоронці гірки Крістера не зупиняються. Вони сподіваються, що своїми діями вони таки змусять чиновників виконувати свою роботу. І збережуть історичну гірку Крістера для майбутніх поколінь. Шевченко Наталя

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!