Після навчань «Сі-бриз 2011» згоріла Тендрівська коса

Після військових навчань «Сі бриз 2011», які проходили на території Миколаївської області, все сміття, що залишилося після навчань, був вивезений на Тендрівська косу і підпалений. «Палії» виїхали, а розігрався сильний вітер посприяв тому, щоб вогонь поширився на територію всієї коси.

Про це в телефонному інтерв'ю кореспонденту «Новости N» повідомив відомий миколаївський еколог, директор Чорноморської мережі громадських організацій Олег Деркач.

За його словами, згоріла вся Тендрівська коса - чагарники, трав'яний покрив степу та інша рослинність.

- Кінець Тендри, де проводилися навчання, не в заповідному об'єкті. Але, тим не менш, це найцінніші території, - поінформував Олег Деркач. - Тендра просто спалили!

Він сказав, що першим йому про це повідомив директор регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» Зіновій Петрович. Коли ми звернулися з проханням прокоментувати ситуацію безпосередньо до Зіновія Петровича, то він сказав, що подробиці йому невідомі. Тендрівська коса входить до складу Чорноморського біосферного заповідника - там своє керівництво і своя адміністрація.

Проте він зазначив, що пожежу, яка буяла на Тендровській косі, з Кінбурнської коси було видно добре.

Точної дати, коли сталася пожежа, еколог і директор регіонального ландшафтного парку не уточнили. Можемо лише припустити, що пожежа могла статися у другій половині минулого місяця, після закінчення «Сі бриз» (гаряча фаза навчань проходила з 13 по 17 червня).

Однак відомо про це стало тільки зараз. Очевидно, через побоювання, що може розгорітися міжнародний скандал, учасникам «Сі бриз» була дана команда зберігати інформацію про пожежу як особливо секретну ...

Довідка

Тендрівська коса являє собою острів поблизу південно-західного узбережжя Чорного моря, в межах Херсонської області. Витягнута в північно-західному напрямку на 65 км, ширина - до 1,8 км, площа - 38 кв. км. Від материка коса відокремлена Тендрівська затокою. У західній частині коси в Тендрівську затока врізається півострів Білі Кучугури. Велика частина острова входить до складу Чорноморського біосферного заповідника. Частина ж Чорноморського біосферного заповідника (зокрема, кілька островів) знаходяться на території Миколаївської області.

За інформацією, якою володіє "Природа України" загорання відбулось від димових шашок, які використовувались під час навчання. Вогонь не вийшов за межі полігона, що належить Міністреству оборони і був загашений силами військових частин, що брали участь у навчаннях. Таким чином вигоріла північна сторона самої західної широкої частини острова Тендра. Території що входять в Чорноморський заповідник, зокрема дуже цінні реліктові лісові та чагарникові біотопи, не постраждали.

Проте на не заповідній частині о. Тедра знаходиться ресторан, який стало дуже модно відвідувати катерами з Одеси. Там видають напрокат квадроцикли і джипери роз'їздили заповіднну частину Тендри.

"Построенный у пляжной зоны, ресторан-бунгало является чудесным местом для отдыха. Звуковое оснащение ресторана способно залить музыкой все северо-восточное побережье острова. При таком размахе, дискотечным полем может стать вся пляжная зона.

Приятным сюрпризом станет возможности аренды гидроциклов и квадрациклов. Водное пространство у острова позволит не ограничивать себя в пространстве и скорости. Водный скутер является чудесным способом повысить уровень адреналина в крови и получить массу удовольствия.

Ну а для наземного передвижения вам предоставляется квадроцикл. Отличным местом для прогулки на квадроцикле станет не только пляжная зона острова, но и его центральная часть." - так заманюють відвідувачів на сайті nsk-group.com

Постійної охорони на Тедрівській косі у Чорноморського заповідника немає. Раніше жив єгер з дружиною, але кілька років тому сильний шторм зруйнував будинок і з тих пір охорона буває на заповідній території Тендрівської коси лише наїздами.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!