Під Житомиром знайшли два «нічийні» сміттєзвалища

Останніми роками на Житомирщині безуспішно намагаються вирішити проблему переповненості низки сміттєзвалищ, зокрема, — поблизу обласного центру, куди звозять відходи з міста і деяких навколишніх сел. Новий полігон для твердого непотребу в приміському районі не можуть почати будувати з огляду на незгоду сільських громад. Тепер за справу взялись правоохоронці...

Як повідомив Житомирський міжрайонний природоохоронний прокурор Сергій Кока, в ході перевірки було встановлено, що у порушення вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» та інших законодавчих актів на полігони для твердих побутових відходів поблизу Житомира і Коростишева (один iз ближніх райцентрів. — В.К. ) взагалі не виготовлено проектів будівництва, санітарно-технічних паспортів. Вони не прийняті до експлуатації державною приймальною комісією і функціонують без погодження з державною санітарно-епідеміологічною службою.

Крім того, вказує прокурор, Житомирське сімттєзвалище лише частково огороджене, миття та дезінфекція спецавтотранспорту не проводиться, а тому забруднений транспорт із залишками відходів пересувається по Житомиру, що сприяє поширенню інфекційних хвороб серед мешканців міста. За висновками фахівців, названий полігон вже вичерпав свої потужності, перевантажений, внаслідок чого відбувається несанкціоноване скидання відходів на сусідні ділянки, чим порушуються вимоги статті 165 Земельного кодексу України та статті 46 Закону України «Про охорону земель». Окрім цього, на Житомирському полігоні встановлено витоки фільтрату в місцях, де відсутній загороджувальний вал, внаслідок чого небезпечна рідина витікає за межі звалища. На ньому також встановлено перевищення гранично допустимих концентрацій міді, заліза, хімічного споживання кисню, біологічного споживання кисню у ґрунті та воді.

На підставі численних порушень законодавчих норм Житомирським комунальним автопідприємством № 0628 та підприємством «Коростишівський комунальник», які займаються експлуатацією названих сміттєзвалищ, прокурорське відомство, яке очолює С.Кока, в інтересах держави заявило позови до Житомирського окружного адміністративного суду. Такі дії прокуратури, можливо, підштовхнуть органи місцевої влади до конкретних кроків із розв’язання застарілих проблем. Хоча, з іншого боку, якщо закрити переповнені полігони, найближчі до них міста і селища захлинуться у власному смітті. А роздільна утилізація відходів як вторинної сировини, що в значній мірі могло би зняти проблему, поки залишається надбанням поодиноких міст України.

Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День» №49, вівторок, 18 березня 2008

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!