Оборона Змієвих валів

Під Києвом, у Києво-Святошинському районі, тривають баталії довкола дорогоцінних гектарів. В епіцентрі земельного скандалу опинилися Змієві вали – археологічна пам'ятка, історія якої налічує не одну тисячу років. По один бік «фронту» – селищні ради, районна адміністрація та археологи. По інший – великий бізнес і народні депутати. Ціна питання – понад 70 га землі, ринкова вартість якої перевищує $70 млн.

ПРОКЛЯТТЯ СВЯТОСЛАВА

Сюди підтягуються колони самоскидів, що підвозять на будівництво численних котеджних містечок матеріали. Одна з них затулила дорожній знак, що вказував на потрібний нам поворот, тому ми «промахнулися» повз Ходосіївку на добрі 10 км, і потім шукали дорогу з допомогою ДАІ.

Тут розташовані так звані Змієві вали – стародавня система фортифікаційних укріплень – рукотворні пагорби, що тисячоліттями захищали ці землі від нашестя ворога. Востаннє оборону тут тримали за часів Другої світової війни – бетонні доти й досі врізаються в земляні вали. Центральний комплекс, найвищий вал, називають ще могилою Святослава, язичницького князя Київського. Щороку на цьому пагорбі влаштовують польоти дельтапланеристи, й щороку хоч один та гине. «То їх Святослав забирає до себе», – забобонно кажуть місцеві.

Місяць тому частина цієї історичної пам'ятки стала власністю комерційної структури ТОВ «Агрокомбінат «Хотівський». У липні управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району Київської області видало цій фірмі акти на право власності на близько 77 га земель несільськогосподарського призначення та захисних насаджень, з яких майже 14 га – частина тих самих Змієвих валів, що є історичною спадщиною, яка охороняється законом. Після того, як інформація про це потрапила в пресу, топ-менеджмент агрокомбінату заявив, що готовий повернути «приватизовані» вали державі, однак, далі публічних заяв справа не пішла. Їдемо в табір археологів, що заховався в ліску на околиці села. Намети студентів-практикантів зараз порожні – вони розкопують стародавнє поселення. Нас зустрічає керівник Північної постійно діючої експедиції Інституту археології Національної академії наук Ігор Готон. «Історія цього місця розпочалась у VIII тисячолітті до нашої ери, – розповідає він. – Ми боїмося, що його краса загрожує археологічному комплексу. Ми прекрасно розуміємо, що має бути господарське освоєння територій. Але спочатку ми все копаємо – а потім, на порожньому місці, хоч пульпу зривайте. Проте, пам'ятки такого рівня, вважаю, чіпати просто не можна». За словами археолога, серед компаній, які будують котеджі неподалік історичних пам'яток, є й такі, що допомагають у розкопках фінансово. «Участь держави в усьому цьому проекті – це зарплати моя та мого заступника, – пояснює Ігор Готон. – А те, що студенти, які все роблять, десь живуть та щось їдять – це спонсорська допомога цієї будівельної компанії. Яка, до речі, відверто каже, мовляв, ми не філантропи – просто будемо розповідати своїм клієнтам: «Бачте, ви селитесь у благодатному місці, де жили 2–3 цивілізації».

«ЗЕМЛЕРОБИ» ВІД МЕТАЛУ

Розкопки тривають на галявині серед лісу. Під пекучим сонцем хлопці й дівчата в неглибокому котловані обережно, шар за шаром, знімають ґрунт, уважно його вивчають, аби не пропустити найдрібніші артефакти. Та наша мета – не археологічні дослідження. На місці розкопок ми чекаємо на голову сільської ради Ходосіївки Віталія Рибака. Після короткого привітання він розповідає передісторію скандалу. Після розпаювання радгоспу «Хотівський» селяни свої паї продали комерційним структурам, врешті-решт вони опинилися у товариств із обмеженою відповідальністю «Земельний центр» та «РегіонКапітал». На базі радгоспу комерсанти створили ТОВ «Агрокомбінат «Хотівський». Співзасновники «Хотівського» стверджують, що вони є правонаступниками радгоспу. Тобто вони претендують не лише на боргові зобов'язання підприємства, але й на близько півтори тисячі гектарів земельних угідь у Києві та Київській області.

Як потрапили до агрокомбінату понад 70 га в Києво-Святошинському районі, що стали причиною останнього скандалу, – історія заплутана й темна. Спочатку ТОВ подало до одного з районних судів Львова позов до громадянина Пилипенка, що буцімто орендував у радгоспу «Хотівський» землю, за яку заборгував аж 150 грн. Суд постановив стягнути ці гроші на користь ТОВ як правонаступника колективного господарства. На підставі цього судового рішення управління земельних ресурсів Києво-Святошинського району видало бізнесменам держакти на право власності на 77 га землі ліквідованого підприємства, які не були розпайовані й ще не потрапили до приватних рук. Важко говорити, наскільки правомірними були такі дії посадовців, але логіки тут явно бракує.

«Перша невідповідність: у земельному законодавстві записано, що право на безоплатне отримання землі від держави мають виключно громадяни, і той факт, що бізнес-структурі надали таке право – це досить серйозне порушення, – обурюється Ходосіївський сільський голова. – Друге порушення: для того, щоб виготовити державний акт на землю, потрібно, як мінімум, рішення-дозвіл сільської ради, на території якої ця земля знаходиться, на збір документації для виготовлення проекту. Наша сільська рада такого дозволу не давала. Якщо ця земля за межами населеного пункту, то такий дозвіл дає державна адміністрація. Але я чудово знаю, що в нашій ситуації держадміністрація також такого дозволу не давала!»

Водночас, представники агрокомбінату «Хотівський» усі претензії відкидають. За словами юристів ТОВ, усі державні акти на землю в них укладені правильно, на них «є всі підписи».

У перших числах серпня указом президента Віктора Ющенка був звільнений з посади голови державної адміністрації Києво-Святошинської району Микола Пашинський. Сталося це ледь не наступного дня після того, як Пашинський провів у Києві прес-конференцію, на якій засудив незаконне, як на його думку, захоплення землі агрокомбінатом «Хотівський». Ще раніше, в квітні, депутати Києво-Святошинської районної ради висловили голові РДА недовіру. Наскільки відомо, причиною такого недружнього кроку депутатів стало їхнє незадоволення тим, як Пашинський вирішує земельні питання. Те, що голову адміністрації звільнили лише після конфлікту з агрокомбінатом, свідчить про високі зв'язки очільників цієї комерційної структури. Відомо, що контроль над фірмами, яким належить статутний фонд «Хотівського», здійснюють столичні промисловці-фінансисти Андрій Іванов (екс-депутат Київради від БЮТ) та Василь Хмельницький, депутат Верховної Ради від Партії регіонів. Інтереси бізнес-групи Іванова-Хмельницького поширюються на будівництво, сільське господарство, переробку агропродукції, металургію, фінанси та енергетику. Хмельницького та Іванова вважають одними з найбільших латифундистів у країні. Зокрема, їм приписують власність 1,3 тис. га землі в межах Києва.

ВТОРГНЕННЯ «МАРСІАН»

На ділянці, яку «застовпив» агрокомбінат Іванова-Хмельницького, зараз нічого не відбувається. Видно, що тут недавно скосили зернові. Та чи будуть надалі сіяти хліб на приватизованій під Змієвими валами землі? Минулого тижня вартість сотки землі в Києво-Святошинському районі перевищила позначку в $10 тис. Тобто ринкова вартість 70 га агрокомбінату «Хотівський» перевищує $70 млн. Якщо тут збудувати елітні котеджі, прибутки зростуть у рази.

Від траси на Київ через Ходосіївку вже проклали новеньку дорогу. Місцеві кажуть, що її зробили буквально за два місяці. Доки асфальт остаточно не застиг, за словами селян, його охороняли міліціонери, аби хто ненароком не пошкодив новеньке полотно. Дорога прорізає один із стародавніх валів і, роблячи дугу, тягнеться до протилежних пагорбів. Там видно стріли кранів, лунає гуркіт будівельних робіт. Повз нас у різних напрямках сновигає техніка. Інколи проїздять люксові джипи та седани – вочевидь, потенційні покупці придивляються до нерухомості. Крізь зелень видніються десятки дахів уже збудованих вілл. Їхня архітектура здалеку здається недоречною на цьому ландшафті, видовище викликає асоціації з фантастичними фільмами про вторгнення інопланетян. На узбіччі стоїть стенд, на якому вказано, що стоянка літаючих тарілок насправді є елітним котеджним комплексом «Маєток».

«Там, де вони будують, стародавнє поселення було, – каже Ігор Готон. – Вони весь культурний шар бульдозерами згребли й тут кинули». Справді, на узбіччі серед каміння можна розгледіти дрібні черепки. З будки охоронця, який незрозуміло що охороняв на цьому пустирі, лунав «Владімірскій централ».

Спустившись до будівництва елітного комплексу, ми змогли по-справжньому оцінити масштаби робіт: уже вирите штучне озеро, береги обкладені камінням, пагорби, з яких бульдозери зрізали кількаметровий шар ґрунту, схожі на місячний пейзаж.

Біля маленької річки навпроти будівельних вагончиків екскаватор риє яму. «А що то таке тут буде?» – цікавимось у жвавого вусатого чоловічка, на «бейджику» якого написано: «Комендант будівництва». «Та, ото туалет для будівельників, – пояснює комендант, – бо бігають у кущі попід дорогою, а тут люди поважні їздять». Місцеві мешканці, що супроводжували кореспондентів Тижня, почали обурюватися. Мовляв, мало того, що «сральник» риють на ходосіївській землі без дозволу, так ще й над річкою, з якої селянам воду пити. Комендант розводить руками – він людина підневільна, ставить туалети, де начальство скаже. Я ж проникливо поцікавився, що за люди влаштували таке грандіозне будівництво, оскільки на жодних стендах забудовник не вказаний. Він необачно назвав абревіатуру «БУС».

ТОВ «Будівельна українська спілка», воно ж «БУС», за даними Тижня, створене за два роки до початку спорудження «Маєтку» – в 2005-му. Тож не виключено, що засновники від початку знали, що і де будуватимуть. За інформацією наших джерел, статутний фонд ТОВ належить Ользі Кіцкай та фірмі «ВВС-Лтд». Ця структура, у свою чергу, належить громадянам Ярославу Королевичу та Ігорю Кіцкаю. Наприкінці 1990-х років ТОВ «ВВСЛтд» згадувалось як нафтотрейдер, нині йому належить потужний фармацевтичний бізнес. Свого часу «ВВС-Лтд» мало партнерські стосунки з ЗАТ «Укркредитбанк», заснованим у минулому сторіччі екс-мером Києва Валентином Згурським, власником футбольного клубу «Динамо» (Київ) Григорієм Суркісом, міжнародною адвокатською компанією «Бі. Ай. Ем.» Віктора Медведчука та ще кількома непростими громадянами. Також будівельники «Маєтку» мали спільні проекти з бізнесменом Богданом Губським, нині депутатом Верховної Ради від БЮТ. До речі, на думку експертів, він пов'язаний зі вже згаданими Івановим та Хмельницьким. Елітний комплекс «Маєток» матиме площу в 152 га й складатиметься з 448 котеджів. Скільки коштуватиме будиночок, що за західними стандартами тягне на повноцінну віллу, точно не повідомляють. Зараз, наскільки відомо, квадратний метр житла там трошки дорожчий $2 тис. Завтра буде ще дорожче.

Український тиждень

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!