Чергова пожежа у Нижньодністровському нацпарку: екологи патрулюють цілодобово

В кінці лютого заповідна територія горіла двічі. Тоді вогонь знищив близько п'яти тисяч унікальних заплавних лук - місць проживання сотень видів тварин і птахів. І тепер підпали тривають. Днями знову спалахнув сухий очерет в центральній частині парку - в районі озера Біле. За повідомленнями очевидців, горіло відразу в декількох місцях, але раптово перемінився вітер і це запобігло подальшому розповсюдженню вогню.

- Тут є явний факт підпалу, - розповідає науковий співробітник природного парку Олег Михайлов. - Зловмисники спеціально підпалюють плавні у вітряну погоду, в надії на те, що підганяли повітряними масами вогонь охопить як можна більшу площу, але, на щастя, в цей день вітер стих і збиток був незначний.

Проте вранці наступного дня плавні зайнялися знову. І знову осередки загоряння були зафіксовані в глибині заповідника. До місця пожежі техніка проїхати не змогла, і МНСникам залишалося лише спостерігати за тим, щоб вогонь не поширився на інші території. Цього разу вогненна стихія знищила більше тисячі гектарів заповідника.

Між тим, правоохоронці поки не можуть з упевненістю сказати, хто стоїть за цією серією підпалів; перевірки місцевих жителів і пошук по «гарячих слідах» ні до чого не привели. Ясно одне: і за підпалами в лютому, і за недавніми інцидентами стоїть одна і та ж добре організована група людей.

- Показовим є те, що горіти починає одночасно в декількох місцях, - повідомляє наше джерело в органах, - одна людина просто фізично з цим завданням не впорається. Видно, що працює команда, якій, до всього іншого, вдається ніким не поміченою покинути плавні ще до приїзду оперативників.

Співробітники парку і вчені організували цілодобове чергування і патрулювання.

- Територія НПП простягається на десятки кілометрів, в основному, важкопрохідних заростей, - пояснюють екологи. - Знайти, а тим більше затримати тут когось можна хіба що випадково. Єдине, що нам залишається - вчасно помітити вогонь і оперативно повідомити про те, що трапилося у відповідні органи.
Найближчим часом на території плавнів почне роботу експертна комісія, яка повинна оцінити збиток, заподіяний заповіднику пожежами, і запропонувати свій варіант відновлення порушеної екосистеми.

За інформацією kp.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!