Депутати Кліщенської сільради не підтримали створення Національного природного парку «Нижньосульский»

5 листопада 2008 року представники Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області взяли участь у засіданні сесії Кліщенської сільської ради з питання створення Національного природного парку «Нижньосульский».

Проведено додаткові роз’яснення, повторно доведено до відома депутатів, що НПП „Нижньосульський” створюється у Черкаській та Полтавській областях відповідно до Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки лише на землях державної форми власності.

Територія площею 7871,3 га, на якій створюється парк, уже має статус ландшафтного заказника загальнодержавного значення „Сулинський”, оголошеного Указом Президента України від 09.12.98 р №134/98. Отже, НПП належить до природно-заповідного фонду України, має адміністрацію і є юридичною особою. Його штат формуватиметься з місцевих жителів, а його утримання здійснюватиметься за кошти державного бюджету.

На території НПП будуть збережені практично всі традиційні види природокористування, у тому числі сінокосіння, випас худоби, любительське (спортивне) рибальство, бджільництво, збір грибів, ягід та лікарських рослин тощо.

Створення парку не тільки дозволить зберегти особливо цінні природні комплекси, забезпечити дотримання режимів відповідних функціональних зон, але сприятиме соціально-економічному розвитку регіону.

В Україні уже існує 19 національних природних парків. Жодна сотка землі, що знаходиться у постійному користуванні адміністрацій парку, не передана у власність.

Крім того, Президент України своїм Указом від 27.08.08 №774 підтримав ініціативу створення парку і дав доручення Кабінету Міністрів включити до проекту закону про Державний бюджет на 2009 рік видатки для фінансування парку.

Але незважаючи на всі переваги створення парку, депутати сільради проголосували проти його створення, не надаючи ніяких аргументованих роз’яснень свого рішення.
Коли представники обласного телебачення „Рось” хотіли підготувати репортаж про проведення даної сесії, щоб довести до відома громади області проблеми створення парку, депутати одноголосно проголосували за недопущення представників телестудії до сесії та зйомок.

Прес-служба Мінприроди
Перепощено з pryroda.in.ua/stepan

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!