НПП «Голосіївський» стане більшим тільки на папері

Імовірно, що національний природний парк «Голосіївський» розширювати не будуть, а лише приєднають до нього існуючі заповідні зони Київської області.

Про це повідомляють у Національному екологічному центрі України.

Інформацію було отримано під час наради у Київській обласній державній адміністрації щодо перспективного розширення НПП „Голосіївський”.

Так, пропонується приєднати до парку уже існуючі природно-заповідні території: „Урочище в’язове”, „Процівський”, „Болото Біле”, „Бориспільські острови”, „Кілов-Рудяків”, „Процівські луги”.

Таким чином, йдеться про лівобережну заплаву Дніпра та острови в акваторії Канівського водосховища на відстані 20-80 км від Києва. У межах столиці планується приєднати вже існуючий ландшафтний заказник „Острови Ольжин та Козачий” та регіональні ландшафтні парки „Лиса гора” і „Дніпровські острови”.

„Всім говорять про те, що національний парк розширюють втричі, а насправді просто приєднують до нього те, що і так вже є заповідними територіями. Від цього природно-заповідний фонд більше не стає, і Київщина й далі „пасе задніх” за відсотком заповідності серед всіх областей”, - пояснив представник Національної академії наук України, завідуючий відділом моніторингу та тваринного світу Інституту зоології Василь Костюшин.

У НЕЦУ нагадують, що НПП „Голосіївський” був створений на території міста Києва Указом Президента України №794/2007 від 27 серпня 2007 року.

Згідно з висновками Інституту зоології, розширення НПП „Голосіївський” є вкрай необхідним заходом, без якого буде значно ускладнена можливість запровадження реального охоронного режиму на територіях, включених до його складу на даному етапі. Розширення повинно відбуватися з урахуванням потреби збалансування площ функціональних зон НПП, тобто, в першу чергу до НПП мають бути приєднані такі території, які відіграватимуть в його складі роль зон господарської та стаціонарної рекреації.

Розширення недоцільно проводити за рахунок територій вже існуючих об’єктів природно-заповідного фонду, як це пропонується в обгрунтуванні, зауважують у НЕЦУ.

Джерело: tonis.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!