“Голос Природи” вимагає не допустити використання державного екологічного фонду для впровадження небезпечного хімічного виробництва.

Організація "Голос Природи" вимагає від Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко не допустити використання грошей державного екологічного фонду для впровадження небезпечного хімічного виробництва.

Дніпродзержинська громадська екологічна організація "Голос Природи" письмово звернулася до Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко (лист № 9 від 18.04.2008) і до голови комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Анатолія Семіноги (лист № 10 від 18.04.2008) з вимогою відмовитися від планів створення в Дніпродзержинську нового небезпечного хімічного підприємства з виробництва монометіланіліну (далі - ММА).ММА - це хімічна речовина, яку добавляють в бензин з метею збільшення його октанового числа. Передбачалось, що ММА будуть добавлять в паливо замість тетраетилсвинцю, з метою зменшення токсичних викидів автомобільного транспорту. Підприємство з виробництва ММА повинно було бути створене в Дніпродзержинську в рамках державної програми з переходу на неетилірований бензин. Реалізація цього проекту частково фінансується за рахунок коштів державного екологічного фонду. Розмір фінансового вкладу держави коливається між 9 - 11 млн. гривен, але в проектній документації відсутня інформація про економічний аналіз потреби України в ММА. Відсутність ретельних маркетингових досліджень може привести до неефективного використання грошей платників податків, до такої ситуації громадяни України не можуть віднестися байдуже.

Запропонована технологія отримання ММА не має аналогів в Україні та інших країнах, тому не вивчена. При виробництві ММА використовуються токсичні, канцерогенні та вібухонебезпечні речовини, такі як анілін, бензол, нітробензол, соляна и сірчана кислота. На думку екологічної організації "Голос Природи", проектанти вкрай непрофесійно поставилися до розробки технології отримання ММА. Впровадження такого складного, небезпечного хімічного виробництва без промислових випробувань є вкрай ризикованим і небажаним, особливо з урахуванням того, що в Дніпродзержинську в радіусі 100 метрів від планованого підприємства знаходяться житлові будинки, учбові і медичні установи.

У своєму письмовому зверненні до Прем'єр-міністра і депутатів Верховної Ради екологічна організація "Голос Природи" вимагає переглянути державну програму з метою оцінки економічної обґрунтованості створення виробництва ММА в сучасних умовах і відмови від фінансування цього виробництва за рахунок державних грошей. Окрім цього, керівництво "Голос Природи" наполягає, щоб Юлія Тимошенко взяла до уваги відсутність серйозних наукових досліджень запропонованої технології отримання ММА і не допустила реалізації цього проекту не тільки в Дніпродзержинську, але і інших містах України.

"Для жителів Дніпродзержинська створення виробництва ММА є принциповим питанням. Зважаючи на масові звернення городян, вимоги громадських організацій, політичних партій, трудових колективів, депутати місцевої ради в 2005 році ухвалили рішення про відмову у видачі дозволу на створення підприємства з виробництва ММА на базі ВАТ "ДніпроАзот". Проте, невикористані гроші державного екологічного фонду автоматично зберігаються наступного року, це означає, що Міністерство охорони природи і навколишнього середовища щорічно вимагатиме від місцевої влади Дніпродзержинська дати дозвіл на створення виробництва ММА. У минулому Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення ММА в Дніпродзержинську без узгодження цього питання з місцевими органами самоврядування і обліку складної екологічної ситуації цього міста. Для 1999 року така ситуація була цілком прийнятною, але недопустима в даний час. Небажання київських чиновників зважати на рішення місцевої влади і позицію місцевих жителів може стати приводом для нової хвилі протестів і загострення соціальної обстановки в Дніпродзержинську. З урахуванням того, що Президент України Віктор Ющенко і Уряд України проголосили курс нашої держави на європейську інтеграцію і розвиток демократії, організація "Голос Природи" просить Юлію Тимошенко врахувати вимоги дніпродзержинців і рішення депутатів міськради - заявив Євгеній Колішевський, виконавчий директор екологічної організації "Голос Природи".

З повагою,
Євгеній Колішевський
Виконавчий директор Дніпродзержинської громадської екологічної організації «Голос Природи»

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!