На Волині силами мешканців cела відновлено давно забуте цілюще джерело

У селі Стара Лішня Іваничівського району (Нововолинський деканат) декан протоієрей Стефан Фульмес разом із настоятелем місцевої парафії Святителя Миколая Чудотворця священиком Романом Скіраком та іншим духовенством освятив давно забуте цілюще джерело Біла Криниця, відновлене завдяки фінансовій підтримці мешканців села Володимира і Галини Зрумів.

Минуло понад 100 років, як селяни згадали про унікальність та чудодійність цієї водиці. Адже колись старожили щороку в День Святого Духа після Богослужіння йшли хресним ходом до джерела, щоб утамувати спрагу свого немічного тіла й прославляти Ісуса Христа, Який явив Свою благодать на цьому священному місці. Старожили розповідають, що вода була помічною тим, хто мав проблеми з зором, її давали пити або купали у ній тих дітей, котрі погано спали.

Якогось року через негоду хресний хід не відбувся – і в сільських криницях зникла вода, коли ж прощу відновили – з’явилася знову. Остаточно ці богомілля заборонили за радянських часів.

Колись джерело увінчували два металеві литі хрести, які з плином часу похилилися. А саме джерело било на закинутому обійсті. Двадцять років тому садибу викупили подружжя Зрумів. Відтоді думка відродити джерело їх не покидала. 15-метровий колодязь, збудований над ним, господарі чистили не раз. Але на тому все закінчувалося. На відновленні ж святині наполягала Галинина мама.

Джерело почистили, хрести відновили. А ще родина привезла із Закарпаття скульптуру Божої Матері. Тепер цей куточок облагороджено, він доступний усім, хто прагне цілющої води.

Цього дня о. Стефан від імені архієпископа Луцького і Волинського Михаїла за відродження духовних святинь краю вручив похвальні грамоти керівникові апарату Іваничівської райдержадміністрації Олегу Шимоновичу та меценату Василеві Круглію. Також декан закликав людей «не забувати святих місць, які колись у великій пошані зберігали наші діди та прадіди».

Джерело: pravda.lutsk.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!