На Львівщину завезли закордонних зубрів

До незалежної України ще ніколи не завозили справжніх диких тваринДо України вперше завезли ровесників мамонтів -  зубрів. За останні 14 років європейських зубрів поменшало у два з половиною рази - за різними даними, їх залишилось від 200 до 300.

Через браконьєрів Україна може втратити цей вид уже через 5 років. Чи допоможе примусова еміграція з-за кордону?

Шестеро зубрів-емігрантів шість діб їдуть з Німеччини на територію парку "Сколівські Бескиди". Вони фактично повертаються на малу батьківщину. До 40-их років тут існувала колонія німецьких поселенців "Мельменшталь".

Село Майдан зустрічає зубрів майже як президентів. "Великих людей зустрічають хлібом і сіллю, а звірів зустрічаємо травою, квітами і сіллю. І водичкою", - розповідає лісничий Майданського лісництва Михайло Фединець.

1,5 тис км дорогами Польщі, Німеччини та України, 7 год на кордоні, і ось нарешті – перевантаження. Це історичний момент. До незалежної України ще ніколи не завозили справжніх диких тварин.

Товариство приятелів зубрів з Польщі віддало Україні тих тварин, яких німці передали полякам за програмою генетичного обміну. За час подорожі у польського водія Марека закінчився запас води – він наливає те, що залишилося зі 150 літрів.

"Цих зубрів у Німеччині спочатку приспали, а прокинулись вони вже у вантажівці в стані стресу. Клітки зроблені під їхній розмір, щоб усередині було тісно і вони не могли вивалити дощок", - розповідає водій.

Популяція місцевих рівнинних зубрів – лише шість тварин. Востаннє тут бачили стадо з 25 особин ще 18 років тому.

Зубрів довозять до вольєра на велетенських УРАЛах близько опівночі. Першою у вольєр кран опускає самицу Тирію вагою 750 кг. Це вона буде вожаком стада. Ті, хто привіз зубрів-іноземців, не стримують сліз.

"Ми побудували вольєр у 2006 році і він отак стояв три роки. Три рази ми оформляли документи на ввезення тварин по всій програмі. Дуже довго треба було проводити гуманітарну роботу, щоби зубри були визнані як гуманітарний вантаж", - розповідає Оксана Марискевич, заступник директора Інституту екології Карпат НАНУ.

Переконали навіть українських ветеринарів, які забороняли ввозити нових тварин навіть попри загрозу їх цілковитого вимирання у країні. Тепер зубри житимуть у вольєрі від кількох місяців до року. Коли прийде час, їх виманюватимуть на волю спеціальним трактором, замаскованим під велетенський зелений кущ.

Відтак головною проблемою для зубрів, занесених до Червоної книги, буде не потрапити під кулю браконьєра.

Джерело: http://tsn.ua/

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!