На Кінбурзькій косі активізувалися браконьєри

На Кінбурнській косі браконьєри розстріляли три десятки рідкісних птахів – гаг. Троє чоловіків на човні стріляли червонокнижну качку на території регіонального ландшафтного парку. З берега порушників побачили охоронці заповідника. У бінокль роздивились і номер моторки. Затримали човен на причалі у Очакові. Тоді з’ясувалось найгірше - порушниками виявилися інспектори екологічної інспекції.

Василь Чаус, начальник служби охорони регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса»: «Первый шок - когда мы открыли люк и увидели, что там находится 30 особин гаги. Вид редкий, занесенный в Красную книгу». Браконьєри - інспектори розповіли правоохоронцям детективну історію. Вони нібито патрулювали на найманому човні берег Кінбурнської коси, коли побачили браконьєрів. На потужнішій моторці порушники втекли за 20 кілометрів на Тендровську косу.

Андрій Карпенко, начальник Миколаївського сектору екологічного контролю державної екологічної інспекції з охорони довкілля північно-західного регіону Чорного моря: «Мы обнаружили эту лодку, стоящую у берега. На ней уже никто не находился, но были боеприпасы лежали и эти гаги. Был составлен акт. Мы изъяли, лодку буксировать бензина на ней не было… Средств для буксировки тоже у нас не было».

Очаківські міліціонери спершу повірили свідченням екологічних інспекторів. Прокуратура виявилася менш легковірною. І вирішила інакше - порушила кримінальну справу за фактом незаконного полювання і повернула її в Очаків.

Відстріляні браконьєрами гаги

Вадим Павленко, перший заступник начальника слідчого управління УМВД України в Миколаївській області: «В зв’язку з тим, що свідків виявлення качок не було, сказати на сьогоднішній день в ході досудового слідства, перевірочних матеріалі однозначно, яким чином, хто убив цих качок, ми не можемо».

На Кінбурнській косі єдина в Україні колонія рідкісних птахів - гаг, яка розмножується. За незаконне полювання - штраф лише 1700 гривень. Ще 15 тисяч – за вбитих птахів. Втім правоохоронці вважають справу безперспективною, адже довести, що саме екологи були браконьєрам – вкрай важко.

Олена Горячева, Олексій Уманський, “Факти”, ICTV
Репост з блогу Національним паркам – бути!
Фото з місця подій з сайту: nikinform.com

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!