На експорт Україна вирубує найкращі ліси

Михайло Богомаз

Михайло Богомаз

Із приходом весни в Україні пожвавилися незаконні лісозаготівлі. Попри заборону, вікові ліси вирубують навіть у межах Києва та в заповідниках, оформлюючи їх, як уражених шкідниками, а потім цілком легально продають дерево в Україні та за кордон. При цьому в «Держкомлісгоспі» запевняють, що площа лісів в Україні збільшується. Між тим знімки з космосу та підрахунки незалежних фахівців вказують на протилежне.

Пуща-Водиця – улюблене місце відпочинку киян. А віднедавна і місце лісозаготівель. Тут за останнє десятиліття знищили понад 200 гектарів лісу, розповів Радіо Свобода голова дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Михайло Богомаз. «Ми йдемо святошинським лісопарковим господарством, що в межах Києва. Тут був гарний віковий ліс, але сьогодні – пустирище площею понад 200 гектарів. Вирубування лісів у Києві почалося від 2000 року. У той час для лісників був розроблений виробничий план, за яким усі найстаріші ліси вирубувалися», – каже Богомаз.

Рубають «хворе дерево», продають здорове

Поруч ліс іще цілий. Але вікові сосни обнесені кілочками. Маркування на них свідчить, що днями їх теж зрубають, пояснює Михайло Богомаз.

«На стовпчику абревіатура «ЛК» (тобто, лісовий квиток), номер лісового кварталу і рік. Це означає, що цю ділянку лісу може повністю спиляти й вивезти той, хто отримав лісовий квиток. Із України вивозиться високоякісна деревина, з якої роблять елітні меблі в Італії та інших країнах ЄС, які намагаються не вирубувати ліси у себе», – розповів пан Богомаз. Він стверджує, що Київ – єдина європейська столиця, в лісах якої заготовляють деревину.

Причому заготовляють цілорічно, попри мороз, негоду й бездоріжжя. Лісовий квартал № 60 Святошинського лісопаркового господарства: свіжа вирубка, на якій горять багаття з гілок. Стовбури шириною у метр навантажують на «КамАЗ». Лісівник Б. з «Київзеленбуду» керує роботами. Він переконує, що вирубування дерев піде лісові на користь.

Ще один працівник лісу каже, що цим соснам 180 років». «Я розумію, що на вигляд вони великі й красиві, але насправді ці дерева перестиглі та вражені грибком, – зауважує він. – Вирубуємо їх, щоб хвороба не поширювалася далі. На цьому місці за місяць посадимо молоді дерева – котеджів тут не буде! Куди підуть ці стовбури? Їх купує приватна фірма в Києві, яка їх перероблятиме».

А лісівник Б. запевняє, що зрізаний віковий ліс нібито перероблятимуть на тирсу, адже в Києві валять виключно хворі дерева. Втім, нам вдалося домовитися з інженером «Київзеленбуду» про купівлю якісної місцевої деревини.

«Ми в Києві плануємо суцільну лісосіку – тож ліс якісний буде. Куб коштуватиме 360 гривень. Деревина київська, з нашого лісопарку», – зазначив представник «Київзеленбуду». Тоді як з 2007 року урядові постанови забороняють рубати в київських лісах здорові дерева.

Вогонь та бензопила – шлях до багатства?

Найкращий ліс знищується під виглядом хворого та згорілого в усій Україні, пояснює лісовод і автор наукових праць із лісівництва Валерій Головашкін.

«Для прикладу, в Ізюмському лісгоспі Харківського обласного управління внаслідок пожежі, коли згоріло кілька тисяч гектарів, деревина позначалася як дрова, а насправді це якісна, «ділова» деревина, і лісгосп продає її приватним господарствам за зниженою ціною. Загалом за останні 2 роки ми маємо близько 2 млн. м3 незаконних рубок, тобто офіційна статистика із цього приводу занижена майже в 100 разів», – розповів Головашкін.

За підрахунками науковця, за останні п’ять років обсяги так званих санітарних вирубок зросли в сім разів, а це призводить до зменшення лісових масивів. Так, лише на Харківщині, підрахував науковець, площа зелених легенів на 6 тисяч гектарів є меншою, ніж каже офіційна статистика. Проте подібна ситуація склалася в більшості регіонів України.

Петро, лісівник з Черкащини, розповів Радіо Свобода про цілий арсенал простих, але дієвих способів обійти закон і під виглядом санітарних рубок знищувати найбільш старі й здорові дерева. За його словами, головна проблема в тому, що за українським законодавством, контролюють правомірність рубок і видають на них дозволи самі працівники лісового господарства, які досить часто самі задіяні в корупційних схемах.

Рубають ліс і на півдні України, але на папір та дрова. У степових районах вже зрубано понад дві третини дерев, повідомляє голова Кримської Академії наук еколог Сергій Тарасенко. За його інформацією, найцінніші породи дерев, такі як тис і бук, ідуть на сувеніри й меблі, решту місцеві мешканці купують для опалення помешкань. Бензопили виють навіть на заповідному острові Хортиця в Запоріжжі, де це заборонено законом та Положенням про заповідник, розповів Радіо Свобода запорізький природозахисник Юрій Василенко.

Підтверджує це і директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

«Досі триває передача земель від Комітету лісового господарства заповідникові. І лісівники продовжують господарювати на частині острова Хортиця. Донедавна діяли лісопильні, які переробляли дерева, спиляні на місці пожеж. Була інформація навіть, що підпалюють навмисно. Сподіваюся, ми покладемо цьому край», – каже Остапенко.

Статистика показує збільшення лісів, знімки з космосу – зменшення

Про зменшення площі українських лісів і про вирубування найстаріших масивів свідчать знімки з космосу, розповів нам голова Науково-виробничого центру «Природа» Національного космічного агентства України Василь Гошенян.

«В окремих областях лісу стає більше, але у переважній більшості його площа зменшується. Ми проаналізували знімки з космосу Чернігівської, Харківської областей, Карпат та інших регіонів, і побачили, що за останні роки скорочуються площі передовсім старих, зрілих лісів. З якою швидкістю триває цей процес у масштабах країни, можна буде сказати після комплексного дослідження», – сказав Гошенян.

У Державному комітеті лісового господарства коментувати ситуацію відмовляються. Днями голова комітету Микола Тимошенко заявив, що в Україні заготовляють удвічі менше деревини, ніж її виростає за рік, а відтак площа лісу зростає, і вже перевищила 15 відсотків території всієї України.

Попри це, Україна є одним із найбільших експортерів лісу у Європі. Щороку з України вивозять ліс на суму близько 272 мільйонів доларів, повідомляє Держмитслужба. Наприклад, у Німеччині багато підприємств займаються продажем великих партій дерева саме українського походження. Радіо Свобода знайшло фірму, яка спеціалізується на деревині виключно з України, і готова постачати її на суму 100 тисяч доларів на день.

Законний і незаконний експорт відділити неможливо – експерт

На думку експерта міжнародної програми із захисту лісів FLEG Олега Листопада, на сьогодні ніхто навіть приблизно не знає, яка частина цього обсягу вивозиться за кордон незаконно. Він пояснює, що це контролюють декілька відомств, і кожне має відмінну статистику.

В Україні досі не запроваджена європейська система обліку деревини, яка передбачає контроль від моменту висадки лісу, до його переробки у меблі чи паркет, пояснює координатор проектів Євросоюзу у сфері довкілля Олександр Клітко.

«Європа не закриває на це очі! Якщо таку систему не буде створено цього або наступного року, то Європа планує дуже гостро поставити це питання – перекрити потік нелегально добутої деревини», – наголошує координатор проектів ЄС.

Тим часом в Україні запроваджуються міжнародні стандарти якості деревини, тоді як таких стандартів для лісового господарства ще й досі немає, пояснює дослідник лісів Валерій Головашкін. А це, на його думку, дає змогу масово рубати ліс із порушенням міжнародних норм, але потім експортувати його цілком легально.

Великому браконьєру вивезти ліс легше, ніж дрібному

Тим часом офіційні дані Держкомлісгоспу та розповіді частини лісівників свідчать, що основну масу незаконних вирубок здійснюють люди, непричетні до лісівництва, і масштаби такого нищення лісу невеликі. Саме про вивезення такої невеликої партії лісу до Польщі кореспондент Радіо Свобода спробував домовитися на митниці. Втім, виявилося, що експортом деревини до Європи в Україні можуть займатися лише великі торговельні підприємства.

«Мені треба лише півдня пояснювати, які документи вам необхідні. Пропоную вам звернутися до брокерів: це простіше, хоча послуги в них платні», – відповіла працівниця Консультаційного центру Держмитслужби і запропонувала надати контакти брокерів.

В Україні до лісу ставляться як до сировини, і масштабне знищення лісових масивів має економічне коріння, пояснює голова Національного екологічного центру України Ігор Сіренко.

«Нищення лісу відбувається у великих масштабах, за відпрацьованими схемами. Призначається санітарна рубка, вирубується найкраща деревина, записується як дрова, перепродується приватній фірмі, яка далі продає її як «ділову», в тому числі за кордон», – каже Сіренко.

Експерт переконаний, що одне лише запровадження в Україні європейських вимог до лісозаготівлі ситуацію не вирішить. На його думку, потрібно змінювати суспільне ставлення до лісів, щоб українці бачили в них не лише деревину, а й частину природи, яка забезпечує стабільність екосистеми.

Про екологічну дестабілізацію через вирубки говорить і голова департаменту моніторингу довкілля Мінприроди Микола Кудін. Він наголошує, що саме через знищення лісів в Україні та світі відбуваються стрибки клімату, повені та інші природні лиха.

Євген Солонина, Андрій Баштовий, www.radiosvoboda.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!