На Донеччині ймовірний хімічний Чорнобиль. МНСники звільняються через страх

На Донеччині ймовірний хімічний Чорнобиль. МНСники звільняються через страхУ середу, 28 жовтня, рятувальники аварійно-рятівного загону МНС почали роботи з перезатарки мононітрохлорбензола (сильно отруйні відходи хімічного виробництва) на території Горлівського хімічного заводу. Держпідприємство, що знаходиться в стані банкротства, екологи давно називають міною сповільненої дії. На його території зберігається 30 тонн тротилу і 2,5 тис. тонн отрути. В разі надзвичайної ситуації в Горловці, Чорнобиль може здатися не такою вже й крупною трагедією.

Найнебезпечніша речовина знаходиться в іржавих бочках і зберігається просто неба. Як розповів виконавчий директор хімзаводу Василь Бакулин, одного міліграма мононітрохлорбензолу досить, щоб убити людину. «На жаль, на повну утилізацію речовини грошей немає, хоча ми давно б’ємося у всі двері, - говорить Василь Бакулин. - За цінами 2006 року на роботи потрібно 5 млн. 200 тис. грн. і ще 25-26 млн. - на будівництво самої установки з переробки токсичних відходів. Зараз на стадії завершення знаходиться новий проект».

Втім, до реалізації масштабного проекту утилізації ще дуже далеко, тому було прийнято рішення спершу помістити мононітрохлорбензол в нову герметичну тару, - повідомляє газета «Сегодня». Цього добивався депутат міськради Горлівки Володимир Ющенко. Після чисельних депутатських звернень в різні інстанції допомога у результаті прийшла, але не з Києва. «Один з американських фондів виділив 100 тис. грн. на закупівлю 50-літрових бочок. Всього в нові місткості буде поміщено близько 23 тонн мононітрохлорбензолу. Упевнений, що з початком робіт з перезатарки проблеми хімзаводу зрушаться з мертвої точки», - розповів Володимир Ющенко.

За словами виконавчого директора заводу, західні інвестори готові й надалі фінансувати роботи з приміщення небезпечної отрути в нові бочки. «Поки ж робимо пробні кроки. Як такого, досвіду роботи з такою речовиною як мононітрохлорбензол немає. Потрібно відпрацювати механізм перезатаривання. Ми подивимося, чи витримають бочки, як відреагують костюми хімзахисту, проведемо аналіз повітря і ґрунту», - повідомив Василь Бакулин. За його словами, при попаданні смертельної речовини до організму людини печінка перетворюється на масу, схожу на рідке мило.

Всю небезпеку робіт з перезатарки речовини підтверджує й факт, про який стало відомо від колишнього співробітника донецького аварійно-рятівного загону. «Загін безпосередньо підкоряється Києву, а не обласному МНС. У нашій структурі було 17 людей. Недавно нам дали завдання провести роботи в Горлівці. Я подумав, що не варто ризикувати життям заради зарплати в 1 тис. 300 грн. У мене не було вибору, довелося звільнитися. Також зробили ще 8 осіб, у тому числі офіцери. Залишилося 8 рятувальників молодшого складу», - повідомляє анонімне джерело. Ті, що зараз звільнилися не можуть знайти роботу, оскільки в Донецьку один подібний загін.

Джерело: www.ngo.donetsk.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!