Микола Томенко: Заповідну Україну хочуть перетворити в браконьєрську

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко констатував, що останнім часом здійснюється низка так званих реформаторських кроків у сфері адміністративної реформи, які фактично ліквідують державну політику в галузі заповідної справи. Про це політик сказав у середу, перебуваючи в Херсонській області, де відбувається запис програми «7 природних чудес України», участь в якій від Херсонщини беруть переможець акції Біосферний заповідник «Асканія-Нова» і спецномінант пустеля Олешківські піски.

Микола Томенко зауважив, що протягом останнього періоду і з професійної, і з кількісної точки зору суттєво скорочено напрямок Міністерства екології та природних ресурсів, який займався заповідною справою. Він наголосив, що на сьогоднішній день даний підрозділ фізично не може здійснювати реальну державну політику в галузі заповідної справи.

Віце-спікер нагадав, що, попри негативні висновки експертів, екологів, профільного Комітету та громадськості 5 червня 2012 року був прийнятий у першому читанні законопроект щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні (р.№ 10218). Даним проектом, зокрема, пропонується передати значну частину повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища місцевим державним адміністраціям. У той же час, на центральні органи виконавчої влади покладаються повноваження, які не можуть бути належним чином реалізовані за відсутності системи територіальних органів, що призведе до значного погіршення ситуації з охороною навколишнього природного середовища.

М.Томенко наголосив, що проектом без жодних пояснень пропонується повністю ліквідувати Національну комісію з питань Червоної книги, передавши її повноваження Міністерству екології та природних ресурсів. Він нагадав, що Національна комісія з питань Червоної книги сьогодні здійснює наукове забезпечення ведення Червоної книги України, підготовку пропозицій про занесення до Червоної книги України та про виключення з неї рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, організацію наукових досліджень, розроблення заходів щодо збереження і охорони таких видів та контроль за їх виконанням.

Віце-спікер зауважив, що подібна ініціатива з боку влади викликала незадоволення серед екологічних експертів та природозахисних громадських організацій, так як вона у разі реалізації може знищити всю систему екологічної безпеки та незалежного контролю, яка була створена в Україні за роки незалежності. Підтримуючи думку екологів, Микола Томенко вніс до проекту закону ряд поправок, якими пропонується, серед іншого, залишити Національну комісію з питань Червоної книги з належними їй повноваженнями.

Другою небезпечною тенденцією Микола Томенко назвав практику місцевих чиновників, які, розуміючи, що не можуть ліквідувати статус національних чи біосферних заповідників, для того, щоби задовольнити бажання провладних впливових бізнесменів чи високопосадовців, для яких браконьєрство є одним з головних хобі, виділяють мисливські угіддя та території, що знаходяться по сусідству з національними чи біосферними заповідниками і таким чином винищують тваринний світ, який за визначенням мав би зберігатися у даних заповідниках.

Микола Томенко підкреслив, що на сьогодні відсоток заповідності України складає 5,4% проти європейських показників 12-15 % від території країни. «Таким чином всі заяви уряду про те, що вони розширюватимуть територію заповідних зон до європейських очевидно розходяться з практичними справами, за якими і ліквідовується управлінська модель підтримки заповідної частини України, і ухвалюється рішення на догоду тих людей, для яких браконьєрство і не цивілізоване ставлення до природи є визначальним», - наголосив М.Томенко.

Джерело: portal.rada.gov.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!