Міжнародний рік лісів по-українськи: мінус 600 га земель лісового фонду за місяць

Країна, яка має одну з найменших площ лісів в Європі, дозволяє розкидатись сотнями гектарами національного багатства одним розчерком пера.

23 лютого Кабінет Міністрів України переписав славнозвісне розпорядження КМУ Тимошенко, яким заборонялося відчуження лісових ділянок для будь-яких потреб без рішення Кабміну. Фактично повернули можливість дерибану земель лісового фонду під будь-яким приводом. Єдине, що зараз це робитиме, як і в попередній редакції розпорядження, Кабінет Міністрів України.

Кабмін вирішив затвердити «успіх» нових правил передачі земель лісового фонду. У той же день він приймає рішення щодо передачі 260 га лісів ТОВ «Торф ленд Україна» на розробку торфовищ.

Скоріш за все, нова редакція розпорядження з’явилась для того, щоб легалізувати повторну передачу 350 га земель лісового фонду в Мукачівському районі під туристичний комплекс «Синяк». Без зміни процедури відчуження земель лісового фонду Кабмін суперечив сам собі.

Майже три роки тому Кабінет Міністрів Ю.Тимошенко видав розпорядження «Про деякі питання розпорядження земельними лісовими ділянками». Ним майже унеможливлювалась зміна цільового призначення земель лісового фонду будь-якої площі. Проте, під окремі важливі соціально-економічні об’єкти, як то, дороги, Кабмін міг виділити ділянку лісу. Однак туристичні бази до таких об’єктів не належали.

Вражає подвійність стандартів та безпомічність лісників. Якщо мова йдеться про створення заповідників та національних парків, лісники стоять на смерть. У всіх інших випадках, вони ніколи не піднімають ґвалт.

Організація Об’єднаних Націй оголосила 2011 Міжнародним роком лісів. Однак, виходить, що теперішня влада обходить десятою дорогою світові тенденції охорони природи.

Джерело: http://pryroda.in.ua/dop-kyiv

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!