Мітинг за чисте довкілля зібрав на площі тисячі мешканців Маріуполя

В неділю, 4 листопада, у Маріуполі пройшов наймасштабніший екологічний мітинг, який коли-небудь організовувався в місті.

Тисячі маріупольців вийшли на площу біля пам'ятника Леніну, аби сказати «Досить нас труїти!» На це їх спонукала жахлива екологічна обстановка, в якій мешканці міста живуть останнім часом - постійний смог, що нависає над містом, смердючий запах заводів, який відчуває кожен, хто виходить на вулицю.

Буквально за півгодини кілька десятків людей, що стоять на площі, перетворилися на сотні, а потім і в тисячі. Молоді мами везли в колясках грудних дітей, любителі тварин вели на повідку собак, велогонщики під'їжджали на велосипедах. Маріупольці йшли підготовленими - у пов'язках і протигазах, з наклейками на одязі, плакатами, що закликають зупинити екогеноцид.

Мітингувальників виявилося настільки багато, що організаторам не вистачило чистих бланків для збору підписів під петицією. Довелося в терміновому порядку додруковувати. За попередніми даними, зібралося більше 5 тис. чоловік.

А ось із запрошених чиновників прийшов тільки один - начальник відділу екології міської ради Георгій Корнєв.

Голова Доноблдержадміністраціі Шишацький, мер міста Хотлубей, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області - Третьяков, депутати ВР і ряд інших відповідальних за екологію Маріуполя осіб на мітинг як зазвичай не з'явилися. Правда, дізнавшись про багатотисячний натовп, Юрій Хотлубей призначив термінову прес-конференцію в малому залі Маріупольської міськради.

Люди ж на площі продовжували мітингувати. Організатори мітингу голосно заявили зі сцени, що жителі Маріуполя не повинні вибирати між чистим повітрям або стабільною роботою на заводі, яка годує багато сімей. Саме цим чиновники залякують жителів міста, змушуючи їх змиритися з жахливою екологічною обстановкою. Викиди в атмосферну повинні контролюватися, а очисні споруди працювати.

«У мене маленька дитина і я живу в центрі міста, - зазначив один з організаторів мітингу. - Я не можу дозволити собі вийти з дитиною на вулицю, тому що я не хочу, щоб вона захворіла». Ці слова знайшли особливий відгук у серцях тих, хто прийшов на мітинг з маленькими дітьми.

Тут же зі сцени прозвучала пісня про Маріуполь, а також вірш, написаний звичайною маріупольчанкою. Через поетичні рядки вона спробувала донести, наскільки важка екологічна обстановка зараз в Маріуполі. Виступили і маленькі діти, які попросили у чиновників чистого повітря для їхнього світлого майбутнього.

Зі сцени були зачитані рекомендації управлінню охорони здоров'я Маріупольської міськради. «Я хочу, щоб ви знали, що радять нам всім робити кожен день, - звернулася зі сцени одна з організаторів мітингу Елеонора Гайворонська. - Нам радять ходити в захисних костюмах і протигазах типу «пелюстка», не виходити з дому, полоскати горло двопроцентним розчином соди і пити воду «Боржомі». За її словами, саме такі рекомендації вказані на сайті міської ради.

Під час мітингу була здійснена спроба провокації. Несподівано в натовпі з'явився чоловік у червоному, який штовхнув жінку, в результаті чого вона впала. На щастя, правоохоронці спрацювали швидко і тут же вивели провокатора за межі площі.

Максим Бородін зачитав резолюцію, під якою підписалися тисячі учасників мітингу. У ній маріупольці звернулися до уряду України з вимогою визнання Маріуполя містом екологічного лиха. І хоча зараз на законодавчому рівні зробити цього не можна, це питання має обов'язково розглядатися.

Мітингуючі зажадали від мера Юрія Хотлубея мораторію на відкриття нових виробництв, а також на збільшення потужностей вже існуючих. Крім того, жителі виступили за створення незалежної групи фахівців, яка отримає право, в разі появи смогу, безперешкодно потрапити на комбінати і робити необхідні заміри.

У «Метінвесту» городяни попросили вирішити питання з аглофабрикою на комбінаті «Азовсталь» - або зупинити агломашину до того, як на неї не одягнуть рукавний фільтр, або повністю зупинити це виробництво і перейти на аглофабрику ММК ім. Ілліча, тому що обсяги виробництва їм це дозволяють.

Також важливою вимогою стало припинення знищення Азовського моря. Зараз «Азовсталь» для своїх потреб безкоштовно використовує 800 000 000 кубічних метрів Азовського моря щорічно. Відпрацьовані стоки комбінат також скидає в море. «Ми вимагаємо, щоб комбінат перейшов на закритий цикл використання води», - заявили мітингуючі.

Практично по завершенню мітингу багато хто з присутніх помітили, що з боку «Азовсталі» валить чорний дим. «Мабуть, таку відповідь нам дали підприємства», - прокоментували організатори.

Коли вже всі стали розходиться, одна з маріупольчанок запропонувала відправитися до будівлі міськради і там продовжити пікет. Частина мітингувальників з нею погодилася і відправилася до мерії.

За матеріалами: 0629.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!