Ми саджали, ми рубали: нам все мало, нам все мало…

003.jpgВідгук на ініціативу київської влади щодо двомісячника з благоустрою.

Як бачимо, у зв’язку з передвиборчими подіями, звичний для Києва місячник з благоустрою зібрались розпочинати лише зараз, коли більшість міст вже давно прибрали і благоустроїли, а на прибраних газонах піднялась молода трава. Мабуть по тій же передвиборчій причині, весняний місячник з благоустрою цього року перетворюється на «двомісячник».

Як повідомляють офіційні джерела міськадміністрації, під час двомісячника з благоустрою міська влада запланувала реконструювати 16 скверів та 8 парків, відремонтувати більше, ніж 344 гектари газонів, висадити 17 тисяч дерев та 55 тисяч кущів. Профільними службами міста буде виконано санітарну очистку 60 тисяч гектарів прибудинкових територій, 3 тисячі гектарів парків та більше тисячі гектарів лісопаркових зон. Крім того, передбачено облаштувати 24 тисячі кв. метрів нових квітників, встановити понад 600 лав для відпочинку та майже 1500 контейнерів та урн для сміття, але це вже не входить у тематику цього матеріалу.

На вимогу міського голови КП «Київзеленбуд» розробило «Програму мера з реконструкції парків та скверів Києва на 2008-2012 роки», що остаточно розставляє крапки над «і» у питанні для чого все це робиться. Згідно названої програми буде озеленено та реконструйовано 49 парків загальною площею близько 1300 гектарів, 84 сквери (площею понад 100 гектарів), відновлено зелені насадження 96 вулиць столиці.

Здавалось би, не має значення задля якої мети роблять добрі справи, аби робилось. Проте, на думку громадських природоохоронних організацій і Національного екологічного центру України зокрема, «передвиборчий» благоустрій не лише є винятково PR-акцією, а і тягне за собою пряму шкоду для довкілля. І зокрема, він стане причиною загибелі багатьох тисяч дерев.

Спробуємо пояснити таку несподівану заяву. Починаючи з 2003 року, коли розпорядженням тодішнього міського голови Омельченка збирались знести 35 000 дерев на вулицях Києва, відбулась накалка земельної ситуації в столиці. Всі бажаючі за цей час змогли неабияк вивчити принципи роботи міських озеленювачів – КО «Київзеленбуд». Не даремно в жаргоні борців за зелені зони Києва виникли терміни «Київзеленьбуд» і «Київзеленблуд». Адже дійсно, саме Комунальні підприємства з утримання зелених насаджень є основним винуватцем загибелі дерев Києва.
Перший і самий зрозумілий приклад: щороку ми бачимо, як до травневих свят в Києві висаджуються молоді зелені деревця. Місто стає веселим, жвавим, яскравим. Одним словом – весняним. Проте мало хто задумується над тим, що цю картину ми бачимо кожного року. Знову і знову. Про це варто буде згадати восени, коли більшість дерев, висаджених в травні всохнуть. Кожен, хто мав справу з власним садом, знає, що висаджувати дерева слід або рано навесні, коли листя ще не розпускалося, або пізно восени, коли листя вже нема. Натомість у нас все виходить навпаки. Цього року, у зв’язку із затримкою початку весняного місячника, тобто тепер ще й «двомісячника» з благоустрою, строки посадки затягнуться ще більше.

На думку опонентів «зеленбудівців», такі обставини викликані певною монополізацією КО «Київзеленбуд» всіх ланок на шляху озеленення столичних вулиць і парків. «Київзеленбуд» замоволяє дерева за кошти бюджету - «Київзеленбуд» вирощує дерева за гроші бюджету – «Київзеленбуд» висаджує куплені за гроші бюджету у нього самого дерева і нарешті – «Київзеленбуд» вирішує, які дерева слід пиляти і пиляє їх і навіть утилізує на власних полігонах. Таким чином всі бюджетні гроші: за вирощування, висадку, рубку, оцінку стану і інше – йдуть до «Київзеленбуду». Це не є коррупція, проте це є монополізація, яка має свої негативні сторони. Зокрема, деякі свідомі громадяни переконані (і, очевидно, що вони праві) в тому, що Київзеленбудові вигідно саджати дерева щороку. Відтак – вигідно, щоб дерева постійно гинули, що власне, і відбувається.

Дерева в Києві гинуть по-різному, хоча як правило – не своєю смертю. По-перше, як вже було сказано, молоді дерева саджають невчасно і багато з них просто всихає. По-друге, молоді дерева нерідко саджають неохайно: ями виривають такі, що туди дерева просто не вміщаються. В таких випадках «зайве» коріння просто обрубують.
Нарешті, найбільше претензій до рубок дерев. «Зеленбудівці» вважають, що дерева мають бути здоровими. Це, звісно, правильно. Натомість поняття здоров’я дерева – поняття дуже відносне. Наприклад, коли на дереві є суха гілка, його не обов’язково спилювати повністю? Або коли є в деревах є дупла, що надають притулок птахам, білкам і кажанам, це теж не причина зносити дерево. Більшість птахів і кажанів, що мешкають в дуплах (адже дупло – нормальний утвір на тілі дерева, що ніяк не свідчить про хворобу) охороняються в Європі низкою міжнародних конвенцій. Знищувати їх помешкання неприпустимо. Дерево з дуплом може простояти ще більше років ніж до його утворення. А у нас такі дерева пиляють інколи навіть в сезон гніздування, коли в дуплах знаходяться гнізда з пташенятами. Аналогічно і з омелою, для боротьби з якою нерідко спилюють цілі дерева.

Проте в Києві пиляють всі дерева із сухими гілками, дуплами, грибами і омелою. І ніхто не задумується над прогресивними методиками лікування дерев. Більше того, існує поняття БЛАГОУСТРОЮ, яке і передбачає догляд за деревами, а не їх знищення.

А що вже говорити про 3 000 гектарів приміських лісів, які заплановано благоустроїти!!! Це значить, що за шалені кошти міського бюджету 3000 га приміських лісів прорідять, вирубавши (і продавши) найстаріші дерева, знищивши підлісок і проклавши нашвидкуруч доріжки. Все це стане причиною збіднення лісової фауни, загибелі пташенят в дуплах та гніздах на гілках, знищення місця існування наземних тварин. Детальніше про це ми вже писали.

http://www.youtube.com/watch?v=sOoNMveDaK4

Всі дерева, яким більше 50 років, «зеленбудівці» вважають «перестійними», тобто такими, які необхідно знищувати. Втім, більшість дерев здатні прожити не одну сотню років. Так. Найстаріший в Києві Дуб Крістера, вік якого сягає 700 років, вже в 14 переріс «вік перестійності». Найстаріші дерева від знищення рятує лише те, що їх нерідко оголошують пам’ятками природи. Дерево з таким охоронним статусом можна вважати врятованим від комунальних горе-господарників.

Після такої картини, стає зрозуміло чому природоохоронці висловлюють недовіру до затриманого двомісячника з благострою і до Програми озеленення, «чомусь» розробленої «Київзеленблудом» для передвиборчої програми чинного мера…

Василюк Олексій

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!