Мезинському національному природному парку 4 роки

10 лютого 2010 року виповнилося 4 роки Мезинському національному природному парку, що був створений в Коропському районі згідно Указу Президента України на базі ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Рихлівська дача», ландшафтних заказників місцевого значення «Мезинська Швейцарія», Урочищ «Криничне», «Жуків яр», «Змєєвщина», «Свердловський», ботанічного заказника «Дубравка». Його мета – збереження, відтворення та раціонального використання типових і унікальних природних комплексів Полісся, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення в регіоні.

Велика різноманітність рослинного і тваринного світу в поєднанні з мальовничим ландшафтом, археологічними і історичними пам’ятками, відсутність великих промислових центрів, значних забруднень і привабливість території парку для регламентованої рекреації та зеленого туризму обумовлюють її наукову, екологічну та рекреаційну цінність.

Загальна площа парку становить 31035,2 га, з яких 8543,9 га надані парку у постійне користування.

Територія парку розташована в басейні р. Десна і являє собою підвищену рівнину, дуже розчленовану ярами та балками вкритими лісами. В заплаві р. Десна зосереджені значні площі лук. На території парку багато озер серед яких найбільшим є озеро Хатинь, площею 50 га.

Все це обумовлює і значну флористичну та фауністичну різноманітність. Багатий та різноманітний і тваринний світ парку. На території Мезинського національного природного парку виявлено ряд червонокнижних видів рослин, видів рідкісних для Українського Полісся та більше 20 регіонально рідкісних видів.

Джерело: Комітет екологічного порятунку України

Фото: Україна Інкогніта

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!