Мешканці Буди на Львівщині потерпають від радіоактивних відходів

У селі Буда Яворівського району, за 16 кілометрів від Львова, розташований міжобласний спеціалізований комбінат, куди привозять медичні та промислові радіоактивні відходи з усієї Західної України. Тут їх зберігають ось же півстоліття. Мешканці села стверджують, що їхнє здоров’я погіршується через сусідство із сховищем радіоактивних відходів. Відходи з Яворівщини обіцяють вивезти у Чорнобиль.

Як розповів мешканець села Буда пан Степан журналістам «Погляду на тиждень», що на каналі ZIK, його недуги зовсім не вікові. Чоловік переконаний: усе – через сусідство із сховищем радіоактивних відходів.

«Я себе погано почуваю, серце болить, сонливість така, проблеми з щитовидною залозою, я лікувався. Нам казали колись, що будемо мати дозиметри і будемо самі перевіряти. Але, я так думаю, що вони не хотіли, щоб люди правду знали», – розповідає пан Степан.

За словами директора Львівського міжобласного спеціалізованого комбінату Ярослава Волочія, утилізувати радіоактивні відходи у тимчасові свинцеві контейнери почали дванадцять років тому. До того шкідливі речовини просто цементували.

«Ми, згідно з санітарними нормами, захоронювали з пошаровим цементуванням відходів, це значить пласт хоронився і цементувався, тепер утворився моноліт. І зараз НТЦКПР розробляє технологію, як ми будемо вилучати ті відходи», – зазначає Ярослав Волочій.

Зараз у могильнику – понад 600 кубічних метрів радіоактивних відходів. Як зазначає директор сховища, це не багато. Бо промисловість Західного регіону не така потужна, як на Сході. Тому і відходів сюди звозять менше. На підприємстві запевняють: у ґрунт та підземні води радіоактивні відходи потрапити не можуть. Бо коли у 60-ті роки обирали місце під пункт захоронення радіоактивного сміття, консультували науковці.

Начальник служби радіаційної безпеки комбінату Віктор Макарчук: «До водоносних горизонтів глибина сягає 60 метрів, крім того, між поверхнею землі і водоносним горизонтами є цілі глиняні шари, які не допускають проникненню води».

Начальник пункту захоронення радіоактивних відходів комбінату Сергій Панасюк: «Коли ми розряджаємо оцей контейнер, той коліматор повністю і з цим джерелом падає у бочку, і там зберігається на глибині 6 метрів».

Контролює рівень радіації навколо сховища спеціальна служба самого ж підприємства. Саме цей момент і породжує недовіру в обласних депутатів – на вимогу місцевих мешканців хочуть провести незалежну радіологічну експертизу об’єкту.

«20 років уже цьому могильнику. Незалежні спеціалісти мали б дати реальну картину, який там радіоактивний фон навколо могильника», – зауважує депутат Львівської облради Михайло Барбара.

Наразі незалежна експертиза залишається лише на рівні пропозиції – так само, як і заклик до Кабінету Міністрів виділити гроші на давно обіцяні аптеки й безкоштовні ліки для мешканців прилеглих до радіаційного могильника сіл.

Голова Яснинської селищної ради Ярослав Замильний: «Збудувати школи, дитячий заклад, будинок культури, також обіцяли медпункт. Обіцяли ремонт доріг».

Вивезти відходи з Буди обіцяють, от тільки точної дати ніхто не називає. Кажуть: можливо, за рік, якщо у Чорнобилі добудують спеціальне сховище, у яке мали б звозити подібне сміття з усієї країни.

Джерело: zik.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!